SiD

Jeg er kristen og tror på bønn. Derfor vil jeg fortsette å be for Paris | Dina Valberg

  • Amalie Lereng
    Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig

For meg er bønn en handling som utretter noe. Det betyr ikke at vi skal la være å engasjere oss i samfunnet og verden, skriver Dina Valberg. Foto: Matt Cashore/NTB Scanpix

Si ;D-innlegg: Tenk deg om før du poster noe nedlatende om andre menneskers engasjement.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye» står det i Bibelen (Jakobs brev, kapittel 5, vers 16.).

Jeg er kristen. Jeg tror på dette. Jeg tror på bønn!

I tiden etter terrorangrepene i Paris har det florert av poster på sosiale medier. De er der for å vise støtte og omtanke. Mange har oppfordret til å be — be for Paris. Be for de etterlatte, de sårede, de sjokkerte, de sinte, de ødelagte.

Nytteløst og krenkende?

Dina Valgberg (22) Foto: PRIVAT

Samtidig er det et overraskende stort engasjement for å få folk til å slutte å be der ute. At det ikke hjelper. At det er nytteløst. Til og med at det er krenkende for dem som er rammet.For hvordan kan man finne på å be til en Gud som ikke grep inn når han hadde sjansen? Og hvordan kan man finne på å ty til religion når det er religion som er opphavet til denne brutaliteten?

Vel, jeg er kristen! Og jeg tror på bønn! Og jeg tror at det nytter! Og det sårer meg at du sier til meg at den tiden jeg bruker på å vende meg til Herren, er nytteløs. Det sårer meg at du bruker så mye energi på å hindre meg i å gjøre noe.

Mer enn tanker og medfølelse

Det du prøver, er å hindre meg i å gjøre noe som jeg faktisk ser på som virkningsfullt. For jeg tror at det skjer noe når jeg ber! Så er kanskje bønn i dine øyne nytteløst.

Mange har repostet Sfar Joanns tegning etter terroren i Paris. Foto: Sfar Joann @joannsfar

Kanskje er bønn for deg kun en annen måte å sende sine «varme tanker» til Frankrike. Men for meg er det noe mer enn tanker, medfølelse og solidaritet. Det er en kamp i en åndelig virkelighet. Det er virksomt. Jeg prøver faktisk bare å gjøre noe. Å bidra. Å hjelpe.

Vi må både be og handle

Vi kan diskutere til vi blir blå om denne hjelpen jeg prøver å utrette gjennom bønnene mine faktisk utgjør en forskjell. Du vil nok si nei. Du vil kanskje si at vi må handle.

Jeg er enig med deg. Vi må handle. Selvfølgelig skal vi handle. Men for meg er bønn også en handling som utretter noe. Det betyr ikke at vi skal la være å engasjere oss i samfunnet og verden. Vi må både be og handle. Ora et labora. Bønn og arbeid, som benediktermunkene pleier å si.

Eiffel-tårnet i ny form, i mange tilfeller etterfulgt av hasjtaggen #prayforparis. Foto: @jean_jullien/Instagram

Det sårer meg at du bruker så mye energi på å hindre meg i å gjøre noe som jeg faktisk ser på som virkningsfullt.

Du holder oss utenfor

For det andre er den energien du bruker på å hindre meg i å be, energi du til fordel kunne brukt på noe som var mer hyggelig og oppbyggende.

Johannes Kiese (18):

Les også

Vi bærer sorgen sammen. Det er alle unntatt terroristene tjent med

Vi må sammen gjøre grep for ta kampen mot terror.

Men når du rakker ned på min religion og mitt eget engasjement i form av bønn, da står vi ikke sammen i kampen mot terror lenger. Da holder du oss — vi som ber - utenfor.

Og det gjør meg sint. Og lei meg.

Når du rakker ned på min religion og mitt eget engasjement i form av bønn, da står vi ikke sammen i kampen mot terror lenger.

For når alt kommer til alt: Hvis du prøver så godt du kan å sette deg inn i en troendes perspektiv her, og et lite øyeblikk later som at du trodde på en allmektig Gud. Ville du ikke da ha bedt til fletta fyker? Ville du ikke, med sorg og medfølelse over alle rammede, ha vendt deg til Gud og bedt?

Du rakker ned på mitt bidrag

Jeg er kristen. Jeg tror på bønn. Jeg tror det utretter noe. Du rakker ned på mitt bidrag.

Jeg ber deg tenke deg om enda en gang før du poster nedlatende om andre menneskers engasjement. Det gjør oss ikke mer samlet. Og jeg har vanskelig for å se hva godt det skal utrette.

Følg Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Dina Valberg (22)