SiD

Jeg tilhører den heldige AUF-generasjonen som kom etter terroren | Agnes Viljugrein

  • Agnes Nærland Viljugrein, leder AUF Oslo

Si ;D-innlegg: Det brukes mye tid på å si at vi ikke har lært noe av 22. juli. Men jeg lærer hver eneste dag.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg meldte meg inn i AUF etter 22. juli, en organisasjon jeg har brukt det meste av min tid på siden den gang, og definitivt alt jeg har av
engasjement.

Jeg meldte meg inn fordi jeg brant for politikken AUF sto for og ikke orket tanken på at noen kunne skyte ungdommer bare fordi de var medlemmer av AUF, reiste på sommerleir og ville gjøre verden til et bedre sted for alle som kommer etter oss.

Jeg er den heldige generasjonen som kom etter terroren.

Vanskelig å komme inn

Mange av dem som var på Utøya den grusomme dagen, har gjort et uvurderlig politisk arbeid for AUF og Arbeiderpartiet etterpå.

Både gjennom å ta arven etter 22. juli videre med i AUF, men også som dyktige, unge politikere som har holdt i AUF når det har vært som vanskeligst, tatt de harde kampene for politiske gjennomslag og vært avgjørende for å vinne historiske valg.

  • SMS-ene som ble sendt den 22. juli, er hentet tilbake til øya. Les dem her.

Samtidig har det også vært et sårt tomrom i organisasjonen etter dem som ble drept og aldri kom tilbake, og etter de mange som slet med vanskelige ettervirkninger og ikke lenger orket å jobbe politisk på samme måte.

Vi som har kommet etter, kommer alltid til å ha med oss det tomrommet videre, og det har lært meg mye.

Agnes Nærland Viljugrein (i oransje) var på sin første sommerleir på Utøya i fjor sommer.

Å komme inn i AUF rett etterpå, synes jeg var vanskelig. Hva svarer jeg hvis noen spør meg hva jeg tenker om 22. juli? Og kan jeg si noe når jeg egentlig ikke fatter hvordan det var eller hvordan det er?

Å komme inn i AUF rett etterpå, var vanskelig

Eller senere, etter hvert som jeg sa ja til større verv og mer krevende oppgaver: Håvard Vederhus var leder i AUF i Oslo da han ble skutt og drept på Utøya, og jeg har bare hørt historier om alt han var og sto for.

Kan jeg klare å fortsette arbeidet hans selv om jeg aldri ordentlig kjente ham eller noen gang kommer til å forstå?

Det er blitt vondt for meg også

22. juli var ikke bare et angrep på venner jeg har fått, venner jeg aldri fikk sjansen til å møte og uskyldige mennesker på jobb i regjeringskvartalet.

Det var også et angrep på AUF, på vår organisasjon, på politikken og verdiene vi jobber for hver eneste dag og som vi fortsatt jobber for. Fordi verdiene jeg tror aller mest på, om frihet, likhet og solidaritet, ble truet den dagen.

Agnes Viljugrein setter opp teltet sitt på sin første sommerleir på Utøya i fjor sommer.

Før holdt jeg alltid tilbake når det var snakk om 22. juli. Jeg pleide å tenke at 22. juli var alvorlig, men at det ikke handlet om meg.

Nå har forholdet mitt til 22. juli forandret seg skikkelig.

Jeg orket ikke gå gjennom hele senteret i regjeringskvartalet eller følge med på gjerningsmannens rettssak mot staten, for det er blitt vondt for meg også. Aldri på samme måte som pårørende, men likevel vondt.

Jeg lærer av 22. juli hver eneste dag

Det brukes veldig mye tid på å spørre om vi som samfunn har lært noe etter 22. juli og på å svare nei. Jeg lærer av 22. juli hver eneste dag.


Mer om 22. juli?

Les mer om

  1. Regjeringskvartalet
  2. Rettssaker
  3. Utøya
  4. Terror
  5. Ledelse
  6. Oslo
  7. AUF