SiD

Livet er ikke bare lek og moro. Det består også av plikter | Tage Slind Jensen

  • Tage Slind Jensen (19)

Det finnes ingen arbeidsplasser der man kan gjøre hva man vil til enhver tid. Foto: chronicler / Shutterstock / NTB scanpix

Si;D-innlegg: Har vi så høye forventninger til livet at vi ikke tåler å kjede oss litt?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I det siste har en rekke unge debattanter diskutert leksefri skole, og flere har talt for mer fritid i skolehverdagen. Det er selvsagt positivt at man diskuterer problemer knyttet til forventningspress, men vi må ikke glemme at livet ikke alltid kan være like morsomt.

Tage Slind Jensen (19) Foto: Privat

Med frihet følger ansvar

Vi er heldige som vokser opp i Norge. Vi kan tro på det vi vil, se ut som vi vil og elske hvem vi vil. Alle norske barn har en lovfestet rett til skolegang – en rett mange barn i andre land bare kan drømme om.

Men med frihet følger ansvar. Er det urimelig at skolen og staten stiller krav til oss? Eller har velferden rett og slett gjort oss litt bortskjemte?

Utdanningen vår skal forberede oss på fremtiden, og gjennom hele livet vil det stilles krav til oss. Man er nødt til å lære at livet består av plikter så vel som rettigheter.

Det finnes ingen arbeidsplasser der man kan gjøre hva man vil til enhver tid, og selvstendig arbeid krever disiplin og mental utholdenhet. Dette øver vi oss på gjennom lekser, lesing og innleveringer.

Kan øke forskjellene

Vi er også nødt til å tenke på de svakeste elevene – elevene som ikke jobber godt selvstendig eller trives med skolearbeid.

Disse elevene trenger konkrete arbeidsoppgaver som kan følges opp, ellers vil skolearbeid raskt nedprioriteres. Jeg frykter at en leksefri skole kan føre til større forskjeller mellom elevene.

Barn og unge må ikke få for vane at livet til enhver tid skal være morsomt og avslappende, og derfor er det nødvendig med lekser i norsk skole.

Som regel er livet er en dans på roser for oss som bor i Norge, og da må vi tåle å tråkke på en torn i ny og ne.

Her kan du lese innleggene Jensen svarer på:

Les også

La oss få være barn. La oss få være frie.

Les også

Videregående er som å bli utsatt for blitzkrieg og fallende bomber, tre år i strekk | Sunniva Sørheim


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Leksefri
  3. Lekser