Jeg kan ikke forestille meg et liv uten tvillingbroren min | Solaia Skogen Lund

Helt frem til vi var tolv år hadde vi ikke vært borte fra hverandre i mer enn en helg, skriver Solaia Skogen Lund (16).

Si ;D-innlegg: Jeg er for fri abort og at kvinner skal kunne bestemme over egen kropp. Men å fjerne ett av flere fostre blir noe helt annet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Spørsmålet om det er etisk forsvarlig å abortere bort et av flere fostre har vært oppe til debatt i det siste. Det er mange forskjellige meninger ute og går, og det er ikke noen tvil om at dette er en vanskelig sak med mange sider.

Jeg har to storebrødre som er eneggede tvillinger, og jeg har selv en tvillingbror. Så jeg vil påstå at jeg har et godt innblikk i hvordan det er å være tvilling.

Oss mot resten av verden

Jeg og broren min, Sigurd, har et forhold som er vanskelig å forklare. Helt fra første stund har det vært oss to. Vi var uatskillelige.

Det var oss mot kjedsomhet. Oss mot skumle voksne. Oss mot slemme storebrødre. Det var oss mot resten av verden, og vi vant hver eneste gang.

Vi lærte å gå, svømme, sykle og gå på ski sammen. Sigurd kunne skrive navnet mitt før jeg kunne det. Helt frem til vi var tolv år hadde vi ikke vært borte fra hverandre i mer enn en helg.

Vi var aldri alene

Hele min oppvekst har jeg delt med Sigurd. Alle minner, alt som var nytt, alt som var vanskelig og tøft, og alt som var morsomt og spennende. Jeg var aldri alene, og har heller aldri ønsket jeg var det.

Jeg har et helt annet forhold til Sigurd enn det jeg har med storebrødrene og vennene mine. Det er så vanskelig å forklare, men jeg føler at Sigurd er min andre halvdel. Halve livet mitt. Og tanken på et liv uten ham er helt surrealistisk.

En livsslang bestevenn

Hvis mine foreldre skulle ha valgt å ta bort tvillingen min, ville jeg ha blitt fratatt min andre halvdel. En livslang bestevenn. Jeg tror ikke de som velger å abortere ett av flere fostre, forstår hva de gjør. Jeg tror ikke man kan forstå forholdet mellom tvillinger før man har en.

Jeg er for fri abort og at kvinner skal kunne bestemme over egen kropp. Det har jeg alltid vært. Det å fjerne ett av flere fostre er jeg imot. Jeg mener det blir noe helt annet.

Et barn må ta konsekvensen av foreldrenes valg

Når man er gravid med et foster og velger å fjerne det, velger man å ikke få et barn. Når man derimot fjerner et av flere fostre, må et barn vokse opp med konsekvensen av det valget og går glipp av en livslang bestevenn man var ment å ha.

Jeg vil ikke og kan ikke forestille meg et liv uten tvillingbroren min. Så må jeg spørre: Hvis foreldrene dine fortalte deg nå at du hadde en tvilling som ble fjernet, hvordan ville du følt deg da?

Disse innleggene vil kanskje også være av interesse:


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.