SiD

Regjeringens pengebruk er et svik mot min generasjon | Emma Erlandsen

 • Emma Erlandsen (20), leder for Bergen Unge Høyre
  Emma Erlandsen (20), leder for Bergen Unge Høyre

Vi unge vil gjerne ha en velferdsstat i fremtiden også, skriver Emma Erlandsen (21), leder i Unge høyre Bergen. På bildet: Statsminister Erna Solberg (H) i forbindelse med hennes deltagelse ved International Arctic Forum i St. Petersburg. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Politikere som vil prioritere alt, prioriterer egentlig ingenting.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Som ung er jeg svært bekymret for fremtiden til en velferdsstat som ikke er bærekraftig. De prioriteringene som dagens politikere unngår å ta i dag, er det vår generasjon som ender opp med å betale i dyre dommer for. Det er uansvarlig og urettferdig.

Hvis vi fortsetter å bruke like mye penger som regjeringen har gjort de siste årene, blir det ingenting igjen til oss når vi blir gamle. Erna Solberg og regjeringen må ta unge på alvor og prioritere tøffere for å sikre fremtiden og pensjonen vår.

Emma Erlandsen (21), leder, Bergen Unge Høyre Foto: Privat

En stor regning

Allerede nå må vi unge spare mye mer og jobbe mye lenger enn foreldrene våre. Det er et faktum vi bare må akseptere. Det er bra at det skjer endringer i pensjonssystemet, også i det offentlige. Men det er ikke nok. Vi unge vil gjerne ha en velferdsstat i fremtiden også.

Nordmenn lever lenger, får færre barn og det blir flere eldre per yrkesaktive. På grunn av dette øker dagens pensjonskostnader raskere enn inntektene til staten, som igjen gjør at vår generasjon vil få mindre penger å rutte med.

Pensjonsreglene berører oss alle og må være langsiktige og bærekraftige. Hvis ikke vil dagens unge og fremtidige generasjoner få en urimelig stor regning. Når Høyre-regjeringen setter rekord i å bruke oljepengene, som skal sikre de unges fremtidige pensjon, viser det ikke bare manglende prioriteringsevne, men det er også et svik mot dagens unge generasjon.

Hva med oss?

Perspektivmeldingen er uten tvil den viktigste stortingsmeldingen hver regjering legger frem. Budskapet er blodig alvor: Vi må allerede nå prioritere og kutte for at velferdsstaten i det hele tatt skal ha en fremtid.

Problemet er at fjern fremtid ikke skaper noen store overskrifter i avisene eller panikk hos regjeringen. Kanskje evner ikke voksne politikere å bekymre seg nok for dem som kommer etterpå? Fortsetter Høyre-regjeringen å bruke rekordmye oljepenger uten å få kontroll på utgiftene, må vi unge belage oss på en gigantregning.

Politikere som vil prioritere alt, prioriterer egentlig ingenting. Høyre, som skal være et ansvarlig styringsparti, har ikke forstått dette.

Misforstå meg rett: Jeg tror vår generasjon kan klare å spare mer og jobbe lenger enn foreldrene våre for å få en tilstrekkelig pensjon. Men dersom vi skal ta vår del av kaken, må regjeringen faktisk innse alvoret og kutte i utgiftene nå.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Regjeringen
 2. Pensjon
 3. Erna Solberg

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Jeg kjenner ikke igjen mitt eget parti i statsbudsjettet

 2. POLITIKK
  Publisert:

  «Generasjon 0-pensjon» advarer mot nytt pensjonistløft

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Sorry, kids. Dere må stille opp for bestemor igjen.

 4. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Billig øl og snus hjelper neppe mot korona

 5. SID
  Publisert:

  Høyre må tørre å kutte mer i offentlige utgifter

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Milliardkutt i skatter og avgifter: – Fremtidige generasjoner må betale