Jeg skal lære nynorsk. Jeg håper det blir en god opplevelse.

Jo mer vi ser og hører nynorsk, jo bedre blir vi til å forstå det, skriver Sigrid (13).

Hittil har vi lest deler av en nynorsk bok, bøyd noen ord og oversatt noen setninger.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Da moren min var barn, hadde hun nynorsk som hovedmål på skolen. Hun bodde på et lite sted der dialekten lignet ganske mye på nynorsk.

Når jeg er på besøk hos mormor, er det ikke noe problem å forstå hva som står i avisen eller på plakatene på butikken. Hvis jeg hører noen bruke ord jeg ikke er vant til, skjønner jeg ikke alltid hva folk mener, men det går som regel greit siden jeg ofte forstår det ut ifra sammenhengen.

Jeg bor i en stor by der dialekten ligner mer på bokmål. Nå har jeg begynt på ungdomsskolen, og vi skal lære nynorsk. Hittil har vi lest deler av en nynorsk bok, bøyd noen ord og oversatt noen setninger.

Jeg håper at vi får gode opplevelser med nynorsk og ikke bare sitter i klasserommet og bøyer de samme verbene om og om igjen, eller at vi bruker masse tid på å skrive noen få setninger.

Jeg tror det er lurt å bruke tid på å lese bøker, lytte til sangtekster og se filmer med skuespillere som snakker forskjellige dialekter.

Jo mer vi ser og hører nynorsk, jo bedre blir vi til å forstå det.

Hvis vi flytter til et sted hvor de bruker nynorsk når vi blir eldre, tror jeg det vil bli lettere å skrive nynorsk hvis vi har hørt og lest mye av det før.


Les mer om nynorsk:

Les også

Vi burde starta med sidemål enda tidlegare

Les også

Eg er ung nynorskjournalist i 2019. Er eg utryddingstrua?

Les også

Den digitale skulen diskriminerer nynorskelevane


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.