Noen ganger er det tøft å være nordmann med pakistansk bakgrunn. Aksepterer det norske samfunnet meg?

Jeg har fått høre «jævla terrorist», «svarte faen» og «gå tilbake til hjemlandet ditt!» skriver skribenten.

En mann bannet for eksempel til meg og fetteren min og sa: «Hva skal dere stjele nå, svarte unger?»

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Mitt navn er Ibrahim. Jeg er født og oppvokst her i Norge. Jeg er nordmann og har integrert meg i samfunnet. Men noen ganger tenker jeg på om det norske samfunnet godtar meg.

Jeg møter på holdninger og får høre ting som skiller meg fra resten. «Jævla terrorist», «svarte faen» og «gå tilbake til hjemlandet ditt!» er eksempler på karakteristikker jeg stadig blir møtt med i min hverdag.

Jeg opplever det som hverdagsrasisme. Ordene setter i gang tankeprosesser i meg. Jeg lurer på om det norske samfunnet aksepterer meg?

Min hverdag

Noen ganger er det veldig tøft å være nordmann med pakistansk bakgrunn, fordi mitt utseende er annerledes enn utseendet til majoriteten.

Jeg har fått stygge kommentarer av mennesker som misliker min identitet.
En gang jeg opplevde rasisme, var da jeg og min fetter på 13 år var i byen en dag. En mann bannet til oss og sa: «Hva skal dere stjele nå, svarte unger?»

Jeg ser hverdagsrasisme på nett og på nyhetene. Venner av meg som kommer fra andre land, opplever det samme.

Hvorfor slenges stygge ord til dem med en annen etnisitet? Årsaken kan være at noen få nordmenn blir nervøse rundt oss.

Kanskje fordi de ser negative nyheter om folk med minoritetsbakgrunn. Vi er fortsatt ukjente for dem. Derfor blir noen ukomfortable og begynner å snakke stygt om oss.

Større forståelse

Det er opp til oss ikke å svare med negativitet tilbake. Heller vise at vi er positive og hjelpsomme. Vold, konflikt og negativ ordbruk er ikke løsningen. Vennlighet og positivitet kan føre til at fordommer forsvinner.

Heldigvis har jeg lært at hvis du får stygge kommentarer av andre, så skal du ikke ta det personlig, men heller møte dem på en positiv måte.

Man kan heller føre en dialog for å høre hvorfor de ikke føler seg komfortable rundt deg. Eller invitere dem til ulike kulturarrangementer, som for eksempel Melafestivalen. Den arrangeres hvert år i august.

Festivalen viser frem de unike og fine tradisjonene i forskjellige kulturer. På Melafestivalen samles mennesker fra hele verden. Man kan bli kjent med andres kultur. Det kan føre til at man mister fordommene man har til andre.

Sist, men ikke minst er det viktig at skoler i Norge tar ansvar. De kan sørge for mer inkludering og større fellesskap i samfunnet.

Kanskje jeg blir akseptert da?


Les også

Problemet er ikke at antallet rasister har økt. Problemet er at de er blitt mer synlige, skriver Frank Rossavik

Les også

Marian (32) er den første med hijab på Stortinget: – Jeg håper det gjør at vi får flere som tør å bryte barrierer

Les også

Da Kevin (28) fra Stavanger byttet etternavn, begynte jobbtilbudene å renne inn


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.