Vi må diskutere gråsonene

Det er viktig å debattere gråsonene, fordi det mest sannsynlig er her man kan redusere antall hendelser via bedre kommunikasjon og bedre holdninger, skriver Johannes Bangum (20).

Jeg oppfordrer på ingen måte gutter til å ta på puppen til jenta for å sjekke om hun vil ha sex, men jeg beskrive hva som ofte skjer.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Mange har reagert påinnlegget jeg skrev tirsdag, som var mitt innspill i debatten om voldtekt.

Jeg tror mange henger seg opp i noen enkle formuleringer i innlegget, isteden for å se på hva det egentlig er: Et forsøk på å beskrive noen av de gråsonene som finnes når det er snakk om voldtekt.

Denne feilen har også min tvillingsøster gjort, når hun henger seg opp i denne puppen som gutten prøver å beføle. La meg prøve å forklare litt nærmere hva jeg mener.

Det er ofte uklart hva jentene føler

Det fremstilles ofte som at den typiske voldtektsmannen er én type person. En person som er grunnleggende ond.

Det er viktig å huske at begrepet voldtekt ikke består av én type hendelser. Det finnes overfallsvoldtekter eller situasjoner der noen fysisk tvinger seg til sex.

Moyesbangum.jpg

Dette er ikke situasjonene jeg er interessert i å nyansere. De fleste situasjoner hender der jenta og gutten kjenner hverandre fra før av, og der det ikke blir brukt fysisk makt. Dette er gråsonene.

I de tilfeller der jentene sier nei eller på andre måter gir uttrykk for at de ikke ønsker, har man et ansvar for å stoppe. Men mitt poeng er at det ofte er litt uklart for gutten hva jentene føler.

Dette problemet gjør seg enda mer gjeldende når det er rus med i bildet, noe det ofte er.

Oppfordrer ikke til å ta på puppen

I mitt innlegg oppfordrer jeg på ingen måte gutter til å ta på puppen til jenta for å sjekke om hun vil ha sex, men jeg beskriver simpelthen realitetene rundt hva som ofte skjer.

Det er alltid viktig at kommunikasjonen er god, men dette er dessverre ikke alltid tilfellet. Derfor er det ofte slik at jenter må sette klare grenser, slik at det ikke er mulig at situasjonen misforstås.

Denne gråsonen omtales i for liten grad i dagens debatt.

Voldtekt blir sett på som én type hendelse, selv om nyansene i situasjonene kan være mange.

Alle forstår ikke at det angår dem

Problemene i dagens debatt er at det eneste som gjentas er at det «aldri er jentas feil », mens guttene ikke tror at denne debatten angår dem.

De avfeier hele debatten med at voldtekt forårsakes av noen onde menn.

Denne debatten angår alle, men det vil ikke mange forstå før man snakker om «gråsonene ».

Disse gråsonene er det som er viktig å debattere, fordi det mest sannsynlig er her man kan redusere antall hendelser via bedre kommunikasjon og bedre holdninger.

Les også:

Intervju med Johannes og Christine:

Johannes Bangums opprinnelige innlegg:

Christine Bangum svarer tvillingbroren: Du tar feil!

Johannes Bangum (20)