SiD

Det er vakkert når menn tar små skritt for kvinner | Kristine Madeleine Banggren Gripsgaard

  • Kristine Madeleine Banggren Gripsgaard (22)
Lite er vakrere enn menn som løfter frem kvinner på mannsdominerte områder, skriver Kristine Madeleine Banggren Gripsgaard (22).

Si ;D-innlegg: Likestilling krever avlæring av gamle vaner og innlæring av nye. Men det krever også en innsats av menn.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

De er de mange, små hendelsene som gjør at jenter føler seg fremmedgjort på steder hvor samfunnet i utgangspunktet forteller dem at de har fri adgang.

Det er de små tingene i hverdagen. Det er de som irriterer mest.

Som når min kvinnelige medstudent rekker opp hånden, mens guttene tar ordet uten å få det. Etter hvert skjønner hun at hun også bare må ta ordet.

Hun forsøker. Fire ganger. Men blir overkjørt hver gang.

«HALLO!», utbryter noen.

Hun får så ordet.

Menn tolker det som et angrep

Det er de små tingene som gjør at spillereglene for det å være gutt og jente i studietiden er annerledes. Det er de små tingene som sørger for at under en fjerdedel av topplederne i Norge er kvinner.

Det er de mange, små og nesten usynlige forskjellsbehandlingene som til sammen sørger for enorme strukturproblemer.

I høst skrev Eirin Eikefjord en glitrende kommentar i Bergens Tidende om strukturelle kjønnsforskjeller. Hun adresserer ulike institusjoner vi møter i oppveksten, som barnehage, skole og studiested.

La jenta fullføre setningen sin

Kommentarfeltet er fylt av menn som raser mot Eikefjord. Mennene tolker det som angrep, mens kvinnene kjenner seg igjen og leser om sin egen hverdag.

Hold på ordet

Kristine Madeleine Banggren Gripsgaard (22).

I podkasten «Bra damer» spør Guri Solberg Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, om likestillingen hindres av jentene selv. Traaseth avkrefter spørsmålet, men påpeker at det er steg vi jenter kan ta for å sørge for ytterligere likestilling.

Selv mener jeg vi kan øve på å holde på ordet, selv om en gutt avbryter, og vi kan bekrefte nikkende til en medstudent at innspillet hennes var mye verdt.

Hart lært av våre innspill er mindre verdt

Høres det dumt ut at vi må få bekreftelse fra andre på at ordene våre har betydning? Ja, det høres like dumt ut som at vi i løpet av 13- års skolegang har lært oss at våre innspill er mindre verdt enn guttenes.

Det kreves avlæring av gamle vaner og innlæring av nye. Men det krever også en innsats av menn.

Vakkert når gutter tar i et tak

Lite er vakrere enn menn som løfter frem kvinner på mannsdominerte områder. Jeg liker å tro at enhver fremtidig pappa vil at datteren skal ha lik sjanse som sønnen til å nå sine drømmer.

Det krever innsats, særlig i en verden hvor en mann som inntar et av verdens mest ansvarskrevende embeter, har legitimert at det er ok å ta jenter i skrittet.

Så hva kan du som gutt gjøre?

– Du har mørkere og kraftigere stemme enn oss. Starter du å snakke mens en annen jente er i ferd med og fullfører sin setning, vil biologien i utgangspunktet sørge for at du vinner. La jenta fullføre setningen sin.

– Ser du at en jente rekker opp hånden og følger spillereglene fastsatt av læreren? Følg regelen du også, ikke overkjør. Det er rett og slett ikke sexy.

Det er vakkert når gutter går i tog for oss kvinner 8. mars.

Men det er vakrere når gutter kontinuerlig tar små skritt for å sikre at vi er likestilte med dem hele året.

Innlegget er også publisert på Kristine Madeleine Banggren Gripsgaard sin blogg.


Les flere innlegg om likestillingskampen:

Les også

  1. Jeg er en av kvinnene du mener trenger frigjørelse, og jeg kan ikke la være å føle meg brukt, skriver Sumaya Jirde Ali (19).

  2. Det fossile hjørnet: Jeg går på barrikadene. Blir du med, Andrine? spør Anniken Hauge (70).

  3. For mange kvinner er det ingen forskjell på om de bor i Midtøsten eller i Skandinavia, skriver SyloTaraku og Nareen Mizoory.


Hør Aftenpodden Si ;D: Trenger unge i dag kvinnedag og feminisme?

Tre unge jenter diskuterer kvinnedagen. Sofia Nesrine Srour (21) er troende muslim og feminist - i hijab. Ikke alle mener det lar seg kombinere. Dessuten utfordrer vi gjestene i ulike paroletekster og spør: Hadde du stilt deg bak denne?

Hør den med ett klikk her:

Les mer om

  1. Likestilling
  2. Norge
  3. Kvinnedagen (8. mars)