SiD

Ekstremisme er et samfunnsansvar

Det er ikke religion som danner grunnlaget for radikalisering, men samfunnet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere deltok i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah i Oslo. Larsen, Håkon Mosvold

Radikal ekstremisme er et uttrykk de aller fleste nordmenn er blitt kjent med de siste årene. Senest i sommer, var hele Norge belagt av terrorens skygger, da justisminister Anders Anundsen (Frp) og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland kunne informere om at hele Norge sto ovenfor et mulig terrorangrep på norsk territorium. Dermed startet debattene.

Skulle skape frykt

Terroristene som sto bak trusselen skulle visst nok være ekstreme islamister, som hadde som målsetning å skape frykt og ubehag. Det er nettopp denne frykten som gjør noe med oss. Den gjør oss frustrerte og hevngjerrige, og i dette tilfellet var det norske muslimer det skulle gå utover.

Her feilet vi. For det er vårt ansvar å huske at disse er en like viktig del av samfunnet vårt, som alle andre.

Taushet fremhever vold

For dem som er ikke-troende eller tror på andre religioner, er tydeligvis det letteste blitt å peke på Islam som en ødeleggende religion for samfunnet, og som religionen som danner grunnlaget for ekstremisme.

Det er uholdbart at muslimer skal stigmatiseres for at enkelte i deres religion blir radikalisert. Det er ikke religionen i seg selv som danner grunnlaget for radikaliseringen. Det er det samfunnet som gjør. Vi bør derfor alle sørge for at samfunnet kler seg inn i toleranse og respekt. Det er når muslimer stigmatiseres og sjikaneres at sjansene for radikalisering øker. Enkelte føler seg fremmedgjort. Og når de ser at det ikke lenger er mulig å kunne forsvare seg gjennom ytringer, så øker sjansen for at budskapet må fremheves gjennom vold.

Vi trenger gjensidig respekt

Det er hverdagsrasismen som må bekjempes, ikke muslimer. Vi lever i et samfunn hvor kontrastene kan bli store mellom troende, men vi trenger et samfunn som bygger på gjensidig respekt. Får vi til dette, bekjemper vi også radikalisering.

Man kan jo bare kjenne på det selv, hvis man hver dag er nødt til å omgås med en person som ikke vil respektere deg. Da bryter kroppen til slutt helt sammen, og hevnlysten blir stor. For muslimer er saken derimot en helt annen. For dem handler det ikke om kun én person som ikke vil respektere, men store deler av et folk som manglende respekt.

Derfor er kampen mot ekstremisme et samfunnsansvar. Ikke et ansvar forelagt muslimer alene.

Ateisten Richard (18)

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi har ikke råd til å tape kampen om unge muslimers hjerter og sinn. Vi må kjempe - nå. | Abid Raja

 2. KRONIKK

  Kristendommen vinner ikke på å gå løs på islam | Helge Simonnes

 3. DEBATT

  Liberale norskpakistanere som krever frigjørelse, oppfattes som en trussel

 4. SID

  Du må forstå hvorfor naboen går med hijab og læreren ikke drikker alkohol | Sarah Zahid

 5. DEBATT

  Mina Bai fremstår som en moderne, norsk-iransk Erasmus Montanus | Usman Rana

 6. NORGE

  Ny bok om islamsk humanisme: - Holdningene til likestilling endrer seg raskt i positiv retning