SiD

Kjære Aksel. Hvordan få bedre selvtillit?

Hun prøver alt for å passe inn og for å være «bra nok», men ingenting funker. Psykologen råder henne til å prøve en ny straetgi.

  • Aksel Inge Sinding, psykolog
Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære Aksel!

Jeg lurer på hvordan man kan blir tryggere på seg selv, få bedre selvtillit og et bedre selvbilde?

Jeg prøver alt for å passe inn og for å være «bra nok», men ingenting funker, og jeg blir så sliten. Jeg gir så mye til andre, men jeg får ingenting tilbake. Jeg er ikke den som er mest utadvendt og snakker mest i sosiale situasjoner.

Alt dette gjør at jeg bare tenker negative tanker om meg selv, og jeg begynner å tenke på at jeg ikke orker mer snart. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen jente (16)


  • Psykolog Aksel Inge Sinding svarer:

Kjære jente (16)

Du stiller mange spørsmål på en gang, om selvbilde, selvtillit, trygghet, det å kunne ta plass og en følelse av å ikke passe inn.

Alle disse tingene koker ned til én ting, slik jeg ser det: ikke å føle seg bra nok. Det er en vond og ensom følelse å kjenne på, og det er ikke rart du blir sliten, lei og frustrert av å ha det slik.

Mange snakker om det å føle seg bra nok som en subjektiv ting. Vi må tro på, støtte og heie på oss selv. Min erfaring er imidlertid at dette i aller høyeste grad er et relasjonelt tema.

Vi trenger å føle oss gode nok for å føle oss som en del av fellesskapet. Og vi trenger å føle oss som en del av fellesskapet for å føle oss gode nok.

Typisk for samfunnet

Mennesker er ekstremt sosiale dyr som har behov for å føle seg sett, verdifulle og vite at de hører hjemme i flokken. Dette har hjulpet oss til å knytte bånd, lage grupper og sikre overlevelse.

Kroppen din er så å si bygd for å si ifra når dette behovet ikke er tilfredsstilt, så det er ikke rart du kjenner at dette er et problem.

Les også

Kjære Aksel. Kjæresten min vil ikke ha forholdet offisielt på sosiale medier. Er jeg paranoid?

Du viser til noe typisk for samfunnet vårt – at de utadvendte tar store deler av oppmerksomheten. Det er en viss favorisering av dem som snakker mye, byr mye på seg selv og tar plass.

Mennesker er forskjellige når det kommer til hva man foretrekker og orker av menneskelig kontakt. Jeg vil ikke råde deg til å prøve å være noe du ikke er. Det er veldig slitsomt å kjempe om oppmerksomhet blant andre som trives bedre i rampelyset.

Råd: Prøv en annen strategi

Dette betyr imidlertid ikke at du må slå deg til ro med ikke å passe inn. Det er nemlig ikke oppmerksomhet fra mange du trenger for å passe inn.

Du trenger først og fremst bekreftelse på hvem du er, og at du er god nok for noen.

Derfor vil jeg råde deg til å prøve en annen strategi. Det er vel så mye – faktisk ofte mer – å hente i nære personlige forhold. Det å snakke én til én eller i små grupper skaper som regel sterkere og mer varige bånd.

Selv er jeg faktisk veldig utadvendt og trives i store mengder, men merker gang på gang at det er de nære relasjonene som er viktigst for meg.

Så finn de personene du liker, og som har de trekkene du setter pris på. Velg noen få. Vær med dem. Snakk med dem. Vis sårbarhet når du trenger hjelp. Vis støtte og omsorg når de gjør det.

Nære, åpne og ærlige relasjoner er god medisin mot å ikke føle seg bra nok. Og med dette følger gjerne mer selvtillit, trygghet og et bedre selvbilde.

Jeg ønsker deg riktig lykke til!

Les mer om

  1. Sex og psyke
  2. Psykisk helse