SiD

Menn setter skyhøye krav til seg selv | Magnus Sølvberg

  • Magnus Sølvberg (21)
    Magnus Sølvberg (21)
Sigurd fra TV-serien Sigurd Fåkke Pult er den beste protagonisten for unge menn som sliter med dårlig selvbilde, skriver Magnus Sølvberg (21)

Vi må bli bedre på å fremstå som den vi er.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Serien Sigurd fåkke pult har gått på Dplay nå i vår. Serien handler om Sigurd, en ung mann som blir fiksert på finne noen å ligge med etter å ha levd hele livet som jomfru. Gjennom serien får vi også vite at Sigurd har andre problemer som river i selvbildet hans, fremfor alt forventningene han har til seg selv.

Trenger å prate om mannen

Debatten om menn er til tider dominert av diskusjonen om menns relasjon til kvinner. Det skal sies at denne diskusjonen utvilsomt er viktig, men jeg mener vi også bør ha et fokus på kravene menn stiller til seg selv.

Etter min erfaring vil de fleste menn være vellykkede, attraktive og kule overfor andre. Dette er rimelige krav å stille til seg selv, så lenge man ikke lar andres tanker påvirke eget handlingsmønster. Det som er problemet, er at disse forventningene ofte blir brukt i reklame som retter seg mot menn.

Dersom en for eksempel ser på Youtube, kan man blir møtt med en rekke reklamer og selvhjelpsvideoer som antyder at du skal være rik, veltrent og vellykket innen du er 25 år.

Markedsføringen tyder på at det er en stor andel menn som sliter med selvbilde og frykter å snakke med andre om det.

Magnus Sølvberg (21).

Være stolt av den du er

Sigurd eksemplifiser og motvirker problematikken. Han prater med sin nærmeste venn, samtidig kjøper han nye sko og Viagra før sin første date.

Ingen har fortalt Sigurd at han må kjøpe disse tingene for å gå på date. Forventningene til Sigurd kommer nok som følge av en internalisering av samfunnsnormene og forventninger som mange unge menn møter på sosial medier og diverse forum.

Uten å røpe for mye, kan jeg si at serien antyder en lykkelig slutt for Sigurd. Han velger å fremstå som den han er.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. TV-serier
  2. Dplay
  3. Kjønnsroller
  4. Identitetsfølelse
  5. Mannen
  6. Kronikk