SiD

«Deppa? Kult!»

Romantiseringen av sykdom fører til usunne idealer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi ligger på europatoppen når det gjelder bruk av antidepressiva. Jeg tror at det rett og slett er blitt såpass godtatt å være «deppa» i vårt moderne samfunn, at det er blitt et mål og kanskje til og med status. Foto: Fotolia/NTB Scanpix

Stadig vekk får vi høre at vi ikke har nok psykologer. Stadig vekk får vi høre at psykisk helsetjeneste ikke er god nok. Og stadig vekk får vi høre at det er helt normalt å ha psykiske problemer gjennom livet.

Kan dette store fokuset på psykisk helse føre til en overfølsom befolkning, og er det virkelig slik av vi nordmenn er mindre lykkelige enn andre?

Les også

- Anoreksien funket i begynnelsen, men et sted på veien mistet jeg både kontrollen og meg selv

Vi ligger på europatoppen når det gjelder bruk av antidepressiva. Dette er jo logisk om man ser bort ifra at vi er blant verdens rikeste, tryggeste, sunneste velferdsstat. Til tross for at vi omtrent utelukkende har medgang økonomisk og at vi har tilsynelatende ubegrenset frihet når det kommer til valg som påvirker livet vårt, er det altså blitt slik at vi ikke er lykkelige nok. Eller er det kanskje akkurat her problemet ligger?

Status

Jeg tror at det rett og slett er blitt såpass godtatt å være «deppa» i vårt moderne samfunn, at det er blitt et mål og kanskje til og med status.

Om du tilhører aldersgruppen 16-30 år, kjenner du sikkert noen som er depressiv, nostalgisk og da implisitt meget intellektuell. Om du har levd livet ditt med noen psykiske utfordringer, er du ikke svakelig, du har ikke dårlig psyke; du er intellektuell, mystisk og sterk.

Dagens ungdom vil vokse opp til å bli i overkant opptatt av følelseslivet

Da klassen min i dag fikk spørsmålet om vi ville ansatt noen som hadde hatt klinisk depresjon eller en som ikke hadde det, svarte de at de ønsket å ansette personen som hadde vært depressiv. Hvorfor? Fordi dette individet hadde mer livserfaring og rett og slett var sterkere psykisk. Her er det åpenbart at folk ikke har innsikt i hva det er å være klinisk depressiv. Du mister deler av livet ditt, du lever ikke mer.

Tar seg ferie

Romantiseringen av sykdom fører til usunne idealer.

Dagens ungdom vil vokse opp til å bli i overkant opptatt av følelseslivet, og jeg ser ikke for meg et velfungerende samfunn der halvparten tar seg ferie fordi de er «deprimerte».

Jeg sier ikke at man skal overse og stigmatisere psykisk syke så lenge de er nettopp det: syke. Dette skillet er så klart vanskelig. Det som må gjøres, er å ha mindre fokus på liksomdepresjon, og mer fokus på klinisk psykologi.

Egil (18)

Relevante artikler

 1. SID

  Vi med psykiske lidelser må få hjelp. Alle skoler trenger en egen psykolog.

 2. SID

  Disse er best på å få ungdom til å føle seg verst

 3. SID

  Jeg er ikke på buss og føler meg alene. Hvordan overleve de neste to årene?

 4. SID

  Det handler ikke egentlig om såkalt tykk eller tynn, men om idealer

 5. SID

  Kjære Aksel. Jeg har alltid skjult problemene mine for andre. Hvordan kan jeg fortelle? Hilsen gutt (19)

 6. DEBATT

  Reklamebransjens skitne triks ødelegger unges psykiske helse | Øystein Kolstad Kvalø