Det kommer til å gå helt greit med ny regjering. Men greit er ikke godt nok.

  • Sondre T. Hillestad (17)
Norge kommer fortsatt til å være verdens beste land å bo i med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister, skriver debattanten.

Altfor mange vil få det vanskelig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg må innrømme at jeg var ganske skuffet på valgnatten. Etter en måned som var preget av skoledebatter, altfor tidlige morgenaksjoner og timer på stand, tikket resultatene inn. Og det gikk rett og slett ikke veien for oss i Høyre.

Det var vel litt som ventet, men det svir likevel.

Snart heter statsministeren vår Jonas Gahr Støre. Sammen med SV og Senterpartiet kan arbeiderpartilederen gjøre stort sett som han vil.

Jeg skal ikke komme med noen drøye overdrivelser om hvordan det vil gå. Faktisk er jeg sikker på at Norge, selv etter fire lange år med rødgrønt styre, kommer til å være verdens beste land å bo i.

Det kommer til å gå helt greit.

Men greit er aldri godt nok. Altfor mange vil få det ganske vanskelig.

Mørke utsikter

Flere som sliter med rusproblemer, har snart en statsminister som mener de skal få straff, ikke hjelp, fordi de visstnok ikke sliter hardt nok. Og om de først skal ha hjelp, får de ikke velge behandling på det offentliges regning. Hvorfor? For venstresiden vil fjerne ordningen med fritt behandlingsvalg.

Små og mellomstore bedrifter som etter en lang pandemi har ligget med brukket rygg, får snart en større skatteregning. Det betyr mindre penger til å ansette flere eller til å investere i nytt utstyr.

På skolen er det nå rekordmange som fullfører. Der vil det bli forventet mindre av både elever og lærere, med en oppmyket fraværsgrense og færre krav til lærerutdanningen.

Og nasjonalt fritt skolevalg, som høyreregjeringen la frem i år så alle elever på videregående skulle få muligheten til å søke seg til eller fra de miljøene de ønsket, forblir en fjern drøm.

Edle mål

Noe av det venstresiden har lovet, er jo også hyggelig.

De vil ha tannhelsereform. Det har de lovet før, vi får nå se hvordan det går denne gangen. Forskjellene skal visst ned, selv om de økte under både Brundtland og Stoltenberg.

Og så skal de fortsette vårt solide arbeid med å kutte utslippene. Et edelt mål, selv om jeg ikke er helt sikker på hvordan de skal få det til.

Sp og Ap vil fortsette med oljen. Det er bra, men SV er uenig. Noe annet SV er imot, er vind- og vannkraft. Sammen med Sp vil de kjempe mot Acer og kraftkabler til utlandet. For ikke å nevne at Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har flørtet med å melde Norge ut av Parisavtalen. Dette blir spennende.

Vi kommer tilbake

Så, kjære Arbeiderpartiet og resten av venstresiden: Jeg ønsker dere riktig lykke til.

Jeg tror dere raskt vil finne ut at det ikke bare er gull og grønne skoger å sitte med alt ansvaret. Jeg gleder meg i hvert fall allerede til skoledebattene om fire år.

Som en viss sjørøver i Kjuttaviga en gang sa: Vi kommer alltid tilbake.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!