SiD

Et Google-søk gjorde at jeg fikk et annet studieløp enn mange andre

  • Vivianné Bach (16)
    Vivianné Bach (16)
    2.nestleder, Aker Unge Høyre
På grunn av min motivasjon og nysgjerrighet har jeg nå mer valgfrihet over mitt videregående løp, skriver debattanten.

Vi trenger en skole som tilpasser seg fremtidens behov.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg gikk i tiende klasse, var jeg så heldig å få muligheten til å forsere i engelsk. Med andre ord gjennomførte jeg videregående-engelsk mens jeg fortsatt gikk på ungdomsskolen. Dette gjorde at jeg allerede hadde gjennomført et fag på videregående da jeg begynte på vg1 i høst.

Forseringen førte til at jeg nå, som vg1-elev, har hatt mange timer fri i uken. Disse har jeg kunnet bruke på å ta enda et programfag.

Fant ut selv

Hverken lærere eller rådgivere hadde informert oss om muligheten til å forsere på ungdomsskolen. Det var takket være et Google-søk at fikk jeg tjuvstarte på programfag før andre.

Hadde jeg ikke lest om muligheten til å ta programfag allerede i vg1, ville jeg ikke visst at det var mulig. Heldigvis fant jeg ut av det selv, og det er noe jeg er kjempefornøyd med.

Slik det er i dag, velger man ikke hvilken retning man vil gå, før vg2 på vanlig studiespesialisering. Det kan være realfag, språk, samfunnsfag og økonomi. For mange er dette et vanskelig valg, og da er det en fordel å få en liten smakebit allerede på vg1.

Mulighet for tjuvstart

Mange elever faller fra i videregående. Jeg tror at dersom flere hadde fått muligheten til å velge programfag allerede på vg1, slik som jeg, hadde det vært mindre skummelt å velge studieretning i vg2. Forhåpentlig kan tidligere innføring av programfag føre til at flere fullfører 13 års skolegang.

Da jeg startet på videregående, valgte jeg å gå gründerlinjen, en linje med fokus på entreprenørskap og «pitching».

I motsetning til på vanlig studiespesialisering startet alle med et programfag allerede fra vg1. Dette var en stor motivasjonsfaktor.

Siden jeg hadde forsert i tillegg, hadde jeg ikke bare ett, men to programfag på vg1. De fleste av de som går på vanlig studiespesialisering, har ingen.

Tidlig valg er viktig

Jeg mener vi trenger en skole som tilpasser seg fremtidens behov. Å kunne starte med programfag allerede fra vg1 gir oss elever innsikt i de forskjellige fagene og linjene man kan ta videre på videregående, enda tidligere.

På grunn av min motivasjon og nysgjerrighet har jeg nå mer valgfrihet gjennom mitt videregående løp. Dette stortrives jeg med. Jeg håper at andre også kan få denne muligheten.

Denne helgen skal vi diskutere saken på Unge Høyres landsmøte. Jeg håper flere er enige med meg. La oss gå for noe nytt og skape flere valgmuligheter for dagens videregående skole!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.

Les mer om

  1. Videregående skole
  2. Skole og utdanning