Menn må slutte å være så hårsåre

Det handler ikke om at russeforeldre skal fortelle guttene sine at «Nå må du passe på å ikke voldta noen i kveld, fordi det er ikke bra!» Det handler om at russeforeldre skal snakke med sønnene sine, skriver Anna Buran (19).

Hvis gutter er så klar over at voldtekt ikke er noe de skal drive med, hvorfor er det da så mange som begår overgrep?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I Even Torskes innlegg «Tror dere virkelig at menn er en samtale unna å voldta noen?» skriver han at «kvinner mottar oppfordringer knyttet til oppførsel og preventive tiltak» fordi de er de eneste det hjelper å snakke til.

Han skriver videre at det er bortkastet tid å snakke med gutter om grenser og respekt, fordi guttene allerede er klar over at voldtekt er ulovelig og moralsk forkastelig.

Mitt spørsmål til Even er følgende: Hvis gutter er så klar over at voldtekt ikke er noe de skal drive med, hvorfor er det da så mange gutter som begår overgrep?

Tar ikke problemet på alvor

Det virker som at Even Torske for det første trenger å sette seg inn i voldtektskulturen i Norge, og samtidig lese Kristin Thues innlegg «Russeforeldre fraskriver seg ansvar» en gang til.

Det har seg nemlig slik at vi i Norge opererer med store mørketall når det kommer til festrelatert voldtekt.

Anna Buran

Statistikken i dag tilsier at 1 av 10 kvinner i Norge blir voldtatt i løpet av livet sitt. Det er de dokumenterte tallene vi jobber ut i fra, men det er stor sannsynlighet for at dette tallet egentlig er mye høyere. Voldtekt er et stort samfunnsproblem i Norge, og gjennom sitt innlegg viser Even at han ikke tar dette samfunnsproblemet på alvor.

Denne debatten startet medråd til foreldre som har russ i huset. Kristin Thue kommer i sitt innlegg «Russeforeldre fraskriver seg ansvar» med en oppfordring, eller egentlig et krav, til russeforeldre om å snakke med barna sine om grensesetting og respekt.

Thue presiserer at forebyggende arbeid er viktig. Det er jeg helt enig i.

Vi lærer jo å ikke stjele

Torske skriver derimot i sitt innlegg at man ikke lærer mennesker å ikke stjele, fordi vi vet allerede at det er galt, og da heller ikke trenger å lære mennesker å ikke voldta, fordi vi vet at det er galt.

Det Torske glemmer er at jo, vi lærer faktisk mennesker å ikke stjele. Helt fra oppveksten av blir vi oppdratt til å ikke ta noe fra en butikk vi ikke har betalt for.

Hvorfor kan vi ikke da også oppdra gutter (og jenter) til å ikke ha sex med noen som enten ikke samtykker, eller ikke er i stand til å samtykke?

Torskes formaning om at det er bortkastet tid å snakke med gutter om dette er forkastelig.

I hvilken verden er det bortkastet tid å lære mennesker å ha respekt for hverandre?

Det handler ikke her om at russeforeldre skal fortelle guttene sine at «Nå må du passe på å ikke voldta noen i kveld, fordi det er ikke bra!» Det handler om at russeforeldre skal snakke med sønnenen sine om samtykke, grenser, respekt og sikkerhet.

Til slutt skriver Torske at «menn og voldtekt er ikke to ting som henger i sammen.» Det er jeg enig i. Ikke alle menn voldtar, men noen gjør det.

Menn må slutte å være hårsår

Det er på tide at gutter slutter å være hårsåre på dette temaet. Debatten handler ikke om å legge all skyld for alle overgrep over på alle gutter!

Den handler om at vi i dagens samfunn er nødt snakke om grensesetting. Den handler om at vi er nødt til å se på fakta og forstå at nei #ikkeallemenn, men fortsett flere menn enn kvinner.

Den handler om at vi alle må tørre og tåle å snakke om voldtektsproblematikk, uten at vi føler behovet for å plassere skyld.

Min oppfordring, og mitt håp, er den samme som Kristin Thues. Jeg vil at alle foreldre, russtid eller ikke, skal ta denne praten med sine barn.

Som foreldre har dere et ansvar for at deres barn blir gode samfunnsborgere.

Det kommer ikke til å skje hvis vi skal kalle det bortkastet tid å lære ungdommen moraler og respekt.

Anna Gjersøe Buran (19)