SiD

Deichman endrer rutinene etter innlegg fra Si ;D-skribent

 • Deichmanske Bibliotek
 • Biblioteksjef
 • Kristin Danielsen

Kristin Danielsen PRIVAT

Hvorfor får ikke vi under 18 nøkkelkort til Deichmanske, spurte Agathe Hide (15) på Si ;D søndag. Biblioteksjefen har nå tatt henne på ordet og endrer rutinene. – Du har helt rett i at aldersgrensen er urettferdig, skriver hun i dette svaret.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi fikk litt å tenke på, alle vi som jobber i Deichman da vi leste Agathe Hides gode innlegg. Så først og fremst vil jeg takke deg, Agathe, for at du er så glad i bibliotek og så engasjert i hvordan vi jobber. Med så konkrete innspill fra våre brukere blir vi bedre.

Av og til tar man feil

Da vi åpnet tilbudet om meråpent (bruk av biblioteket utenom ordinær åpningstid ved å oppgradere bibliotekkortet til adgangskort, red.anm.), lurte vi veldig på dette med aldersgrense, og vi spurte dem som hadde lang erfaring. I Danmark har de oftest hatt 18-årsgrense, og mange anbefalte oss dette. I Norge er myndighetsalderen 18 år, så først da kan vi inngå såkalt rettslige, forpliktende avtaler. Og vi ber alle underskrive en kort avtale med oss før de får tilgang til meråpent, så vi tenkte det var best å følge myndighetsprinsippet.

Les også intervju med Agathe Hilde (15):

Les også

- Helt uvirkelig

Men av og til tar man feil. Etter tre måneder med meråpent ser vi at det går veldig bra, tillit gir tillit. Ikke så mye som en tøykanin er blitt borte fra Majorstuen filial siden vi åpent dørene fra 07 om morgenen til 23 om kvelden.

Behandler 15-åringer som voksne

Etter å ha lest det du skrev, snakket jeg med noen andre biblioteksjefer som har 16-årsgrense. De mente det var null problem å la ungdommer slippe til på meråpent tilbud. Og når jeg så på reglene på nytt, er det jo sånn at du blir behandlet som voksen i våre systemer lenge før du er 18. Når du er 15, kan du selv tegne lånekort uten dine foreldres samtykke. Du må også betale voksengebyr hvis du glemmer å levere bøkene. Du har helt rett i at denne aldersgrensen er urettferdig.

Takk for at du er engasjert!

Så på grunn av ditt innlegg har vi bestemt oss for å endre regelverket. Vi senker aldersgrensen for tilgang til meråpent fra 18 til 15 år. Da henger våre systemer bedre sammen, og jeg kan fortelle deg at mange som jobber i Deichmanske liker denne løsningen bedre. Vi må få litt tid på oss for noen praktiske endringer, men tilbudet skal være klart fra 15. september.

Takk for at du er så engasjert, jeg håper dette inspirerer deg til å fortsette å si ifra om ting du synes er rart eller urettferdig i samfunnet. Jeg håper også du tar med deg alle vennene dine og at vi ser dere ofte på Deichmanske bibliotek.

Her kan du lese Agathes innlegg:

 1. Les også

  Urettferdig aldersgrense på Deichmanske!

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Da Kristin Danielsen flyttet til Oslo, følte hun seg som en bondetuppe. Siden har hun blitt «vanvittig» glad i byen

 2. KRONIKK

  Biblioteklegenden som endret Norge

 3. SID

  Kvotering er et system som reduserer mennesker

 4. KULTUR

  Biblioteksjef: – Situasjonen har gitt oss en digitalt dytt

 5. SID

  Jeg er egentlig ganske takknemlig for at jeg har dysleksi

 6. SID

  Disse er best på å få ungdom til å føle seg verst