SiD

Statsministeren om Si ;Ds julekalender: Så mange historier, så mye å lære. Takk til alle som har fortalt!

  • Erna Solberg (55), statsminister (H)
I desember har disse 24 ungdommene med bakgrunn fra 24 land delt sine erfaringer om å vokse opp i Norge.

Det er mitt håp at unge ikke skal vegre seg for å delta i den offentlige samtalen fordi de frykter hvordan de blir møtt.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I hele desember har 24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land og områder svart på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag. Vi har bedt statsministeren samle trådene.


Det har vært spennende å følge julekalenderen til Si ;D gjennom advent. Mer enn én gang har det vært fristende å åpne neste luke allerede dagen før.

Så mange gode historier, så mye innsikt, så mye å lære og la seg inspirere av.

Julekalenderen viser med all tydelighet at vi er et samfunn med et flott mangfold med engasjerte unge:

Unge med vyer og ønsker for fremtiden, og som vil dele av sine erfaringer. Unge som vil være med på å gjøre Norge bedre.

Det er jeg glad og takknemlig for.

Åpne dører - ikke knuse drømmer

Flere av dere som har fylt kalenderen med deres historier, peker på utfordringer med det å ha en minoritetsbakgrunn. Jeg synes Shalini (18), født og oppvokst i Norge med mor og far fra Sri Lanka, oppsummerer det fint bak luke 12:

«Enkelte ganger føles det som om folk bare ser meg som en med mine foreldres opprinnelse fremfor meg selv som person. Enkelte ganger kan det også være svært utfordrende å sjonglere flere kulturer. Mennesker bør ha en større forståelse, og vi bør være glade over det store mangfoldet»

Alle som vokser opp i Norge, må oppleve at vårt samfunn gir de unge, de som jobber og står på, mulighet til å lykkes. Et samfunn som åpner dører og ikke knuser drømmer.

Alle som vokser opp i Norge, må oppleve at vårt samfunn gir de unge mulighet til å lykkes

I nyttårstalen jeg holdt 1. januar løftet jeg frem det viktige integreringsarbeidet som foregår i barnehager, på skoler, i idrettslag og på korpsøvelser over hele landet vårt.

Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Noen av dere vil kanskje si «stopp en halv, jeg er født her - hvorfor skal jeg bry meg med integrering?». Men det går begge veier.

Integrering handler også om hvordan samfunnet tar imot, hvilken forståelse vi møter dem med som kanskje står i en spagat mellom forventningene fra to ulike kulturer. Det dreier seg om holdninger og valg i hverdagen. Valg som tas av alle som bor her i Norge.

Leit å høre at de ikke blir trodd

Som Mehmet (19) sier i luke 5: «Det som mange opplever i dag, er at de ikke får jobben de ønsker seg på grunn av nasjonalitet eller navn. I tillegg kan det være hint av hverdagsrasisme som stygge blikk, når man setter seg ved siden av noen på T-banen, eller negative kommentarer etter at man ytrer seg i mediene. Arbeidsgivere bør gå frem som et godt eksempel ved å ansette noen med minoritetsbakgrunn».

Jeg er helt enig og tillater meg å låne ordene til Elisar (19), en Oslo-jente med bakgrunn fra Libanon, som skrev i luke 14:

«At folk med minoritetsbakgrunn er på jobb eller i skole, er ekstremt viktig, det er absolutt den viktigste siden av integreringen, at de er en del av samfunnet».

Mange av dem som har skrevet i julekalenderen, er lei av å bli spurt hvor de er fra fordi de opplever at vi spør på en dømmende, ekskluderende og forutinntatt måte.

Jeg synes rett og slett det er leit å høre at de opplever ikke å bli trodd når de sier at de er norske.

Khaibar (20) sier at det virker som om de prøver å frarøve ham litt av identiteten hans.

Identitet er viktig for oss alle. Tilhørighet. Å bli sett og hørt. Jeg syns Lara (22) sier det fint:

«Jeg tror åpenhet er nøkkelen. Vi må være åpne for at folk er annerledes og gjør ting annerledes enn det man er vant med».

Eller som Neha (17) så klokt påpeker i luke 15: «Det beste er å være så forskjellig og samtidig så lik. Norsk kultur påvirkes stadig. Uten innflytelse fra andre kulturer hadde den norske kulturen vært helt annerledes i dag. Gjensidig integrering er nøkkelen til suksess».

Ikke så ensartet samfunn lenger

Det norske samfunnet har tradisjonelt vært nokså ensartet. Vi har sett relativt like ut, vi har vokst opp med de samme barnebøkene, hyllet de samme idrettsheltene.

Slik er det ikke nødvendigvis lenger.

Dersom alle som bor i Norge skal forstå hverandre fremover, må vi legge mer energi i å lære hverandre å kjenne enn vi gjorde tidligere. Vi har ikke alltid felles historie, men vi har en felles fremtid.

Vi har ikke alltid felles historie, men vi har en felles fremtid

Jeg synes Leon (18) uttrykker det på en god måte: «Vi må bli flinkere til å inkludere, og vi må bli flinkere til å se hverandre. Kanskje starter du ikke en samtale med en ukjent person, men det skader ikke å smile til vedkommende i det minste».

Dessverre er det ikke alle opplever å bli møtt med et smil. Særlig i kommentarfeltene på nettet og i sosiale medier ser jeg at folk går langt – kanskje lengre enn de ville gjort ansikt til ansikt.

Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og jeg vet at debatten kan oppleves skarp fra tid til annen.

Det er mitt håp at unge ikke skal vegre seg for å delta i den offentlige samtalen fordi de frykter hvordan de blir møtt. Hets og hatefulle ytringer gjør samfunnet fattigere. Når stemmer tvinges til taushet er det et tap for demokratiet.

Kunne ikke vært mer enig med Neha (17)

Nå er julen her, en høytid som betyr mye for veldig mange her i Norge. Ett av spørsmålene som har blitt stilt i kalenderen, er nettopp forholdet til julen.

Vi deler gleden over julen og det å være sammen med familiene våre. Som Neha (17) sier: «Juletiden er den koseligste tiden i hele året, uavhengig av religion og hvem du er».

Jeg kunne ikke vært mer enig.

God jul, og takk til dere som var med i Si ;Ds julekalender. La oss bli enda bedre til å se hverandre og hverdagsintegrere i det flunkende nye 2017.

Jeg lar Sumaya (18) avslutte med sine kloke ord: «Vi kan leve side om side, om vi respekterer og prøver å lære av hverandre».


Podkast å lytte til i jula: Santafobi - eller julenissefrykt - hva er det?

Han vet når du sover, er våken, har vært snill og slem. Noen er så redde for nissen at de utvikler «santafobi». Her kan du lære mer!

  • Lær mer - helt gratis med ett klikk her:

Les mer om

  1. Julekalender 2016
  2. Ungdom
  3. Integrering