SiD

Miljøvennlige valg trenger ikke kreve mye | Karen Evelyn Seierstad & Eleonora Y. Mincheva

 • Karen Evelyn Seierstad & Eleonora Y. Mincheva, Grønn Ungdom

Å spise mindre kjøtt, kjøpe mer brukt og fly mindre er noen av nyttårsforsettene til Karen Evelyn Seierstad (17) og Eleonora Y. Mincheva (18) i Grønn Ungdom. NTB Scanpix / Stein J. Bjørge

Små endringer i hverdagen kan gjøre en stor forskjell for klimagassutslippene våre.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Tanken på å kutte ned på det generelle forbruket kan for mange virke skremmende. Heldigvis trenger ikke nyttårsforsett å være krevende for å ha en virkning på en selv og samfunnet rundt. Vi er fortsatt på starten av året, men uavhengig av om det er nyttår eller ei, er det aldri for sent å begynne å leve litt grønnere.

Du trenger ikke å bli ekstrem minimalist

Man kan fort gå i fellen ved å tenke at man må bli minimalist for å oppnå et lavere forbruk. Det er feil. Her er tre eksempler på grønne nyttårsforsett om forbruk som er realistiske og oppnåelige:

 • Tenk før du handler. Vurder om du faktisk trenger det, eller om det vil gjøre deg glad. Hvis produktet ikke fyller disse kriteriene bør du vurdere å la det ligge. Alternativt kan du lage en handleliste før du drar. Det gjør det lettere å skille mellom spontankjøp og det du faktisk trenger.

Eleonora Y. Mincheva (18) (t.v.) og Karen Evelyn Seierstad (17) i Grønn Ungdom har noen gode og enkle råd til hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Privat

 • Kjøp brukt. Dersom du trenger å gå til innkjøp av noe, kan du sjekke først om du har mulighet til å kjøpe produktet brukt. Det kan være fysiske bruktbutikker som UFF, Fretex eller loppemarkeder, samt nettbaserte tjenester som Finn.no og Tise.
 • Shoppestopp. Vil du ha en ekstra utfordring, kan du ha shoppestopp. Da velger du å avstå fra unødvendige innkjøp i en gitt periode.

Du trenger ikke å bli veganer over natten

Ved å spise en kilo mindre kjøtt sparer du et CO2-utslipp tilsvarende 200 kilometer med bilkjøring. Derfor anbefaler vi å kutte ned på kjøttforbruket, og på den måten spare naturen for unødvendige klimafiendtlige gasser.

 • Vegetardag. Start med én vegetardag i uken, og forleng dette med flere dager hvis du føler for det. Det er en bedre måte å kutte ned på kjøttforbruket, uten å ty til drastiske tiltak du har vanskeligheter med å følge opp i lengden.
 • Velg kjøttfrie pålegg. En fullverdig matpakke er minst like fin med gulost som med salami.
Les også

Det neste tiåret vil forandre alt

Du trenger ikke å slutte å reise

De aller fleste er glad i en fin ferie. Heldigvis er det ikke nødvendig å ofre reiselysten for å kutte ned på utslippene sine.

 • Bruk kollektivtransport til dit du skal. Ved å reise kollektivt bidrar du til å forbedre kollektivtilbudet gjennom billettinntekter. I tillegg støtter du bylivet.
 • Ta tog oftere. Toget er ikke bare et behagelig reisealternativ, men også det med best utsikt. Ikke minst kan du strekke på bena og vandre rundt i vognene.
 • Fly mindre. Det betyr ikke at du aldri skal fly igjen, men å kutte i antall flyreiser hjelper mye på å redusere CO2-utslippene dine.

Til slutt: Å bli mer miljøvennlig behøver ikke by på flere utfordringer enn du hadde før. Du trenger ikke å sette mål som belaster deg. Det å ta det første steget er det viktigste, og du kan gjøre det i dag. Det er aldri for sent å gjøre hverdagen din grønnere.


Vil du lese mer om klima?

Les også

Ja, vi elsker dette landet...

Les også

Samferdselsgruppen i Natur og Ungdom: Fremtidens fremkomstmiddel er tog, ikke fly!

Les også

Jeg hadde kraftig klimaangst. Jeg kunne ikke se på nyheter, og jeg skulket naturfagstimene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. CO2
 2. Miljø
 3. Klima
 4. Fretex
 5. Forbruker
 6. Kollektivtransport
 7. Samfunnet

Relevante artikler

 1. SID

  Vi kan og bør klare oss med mindre forbruk

 2. SID

  Mange får ikke eie egen bolig på grunn av urettferdig politikk

 3. SID

  Når du stemmer på Frp, stemmer du for å ødelegge naturen vår

 4. SID

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 5. SID

  Vi trenger EU for å løse klimakrisen

 6. SID

  Nye E18 vil føre til mer kø, kork og kaos