SiD

Miljøvennlige valg trenger ikke kreve mye | Karen Evelyn Seierstad & Eleonora Y. Mincheva

 • Karen Evelyn Seierstad & Eleonora Y. Mincheva, Grønn Ungdom
Å spise mindre kjøtt, kjøpe mer brukt og fly mindre er noen av nyttårsforsettene til Karen Evelyn Seierstad (17) og Eleonora Y. Mincheva (18) i Grønn Ungdom.

Små endringer i hverdagen kan gjøre en stor forskjell for klimagassutslippene våre.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Tanken på å kutte ned på det generelle forbruket kan for mange virke skremmende. Heldigvis trenger ikke nyttårsforsett å være krevende for å ha en virkning på en selv og samfunnet rundt. Vi er fortsatt på starten av året, men uavhengig av om det er nyttår eller ei, er det aldri for sent å begynne å leve litt grønnere.

Du trenger ikke å bli ekstrem minimalist

Man kan fort gå i fellen ved å tenke at man må bli minimalist for å oppnå et lavere forbruk. Det er feil. Her er tre eksempler på grønne nyttårsforsett om forbruk som er realistiske og oppnåelige:

 • Tenk før du handler. Vurder om du faktisk trenger det, eller om det vil gjøre deg glad. Hvis produktet ikke fyller disse kriteriene bør du vurdere å la det ligge. Alternativt kan du lage en handleliste før du drar. Det gjør det lettere å skille mellom spontankjøp og det du faktisk trenger.
Eleonora Y. Mincheva (18) (t.v.) og Karen Evelyn Seierstad (17) i Grønn Ungdom har noen gode og enkle råd til hvordan man kan leve mer miljøvennlig.
 • Kjøp brukt. Dersom du trenger å gå til innkjøp av noe, kan du sjekke først om du har mulighet til å kjøpe produktet brukt. Det kan være fysiske bruktbutikker som UFF, Fretex eller loppemarkeder, samt nettbaserte tjenester som Finn.no og Tise.
 • Shoppestopp. Vil du ha en ekstra utfordring, kan du ha shoppestopp. Da velger du å avstå fra unødvendige innkjøp i en gitt periode.

Du trenger ikke å bli veganer over natten

Ved å spise en kilo mindre kjøtt sparer du et CO2-utslipp tilsvarende 200 kilometer med bilkjøring. Derfor anbefaler vi å kutte ned på kjøttforbruket, og på den måten spare naturen for unødvendige klimafiendtlige gasser.

 • Vegetardag. Start med én vegetardag i uken, og forleng dette med flere dager hvis du føler for det. Det er en bedre måte å kutte ned på kjøttforbruket, uten å ty til drastiske tiltak du har vanskeligheter med å følge opp i lengden.
 • Velg kjøttfrie pålegg. En fullverdig matpakke er minst like fin med gulost som med salami.
Les også

Det neste tiåret vil forandre alt

Du trenger ikke å slutte å reise

De aller fleste er glad i en fin ferie. Heldigvis er det ikke nødvendig å ofre reiselysten for å kutte ned på utslippene sine.

 • Bruk kollektivtransport til dit du skal. Ved å reise kollektivt bidrar du til å forbedre kollektivtilbudet gjennom billettinntekter. I tillegg støtter du bylivet.
 • Ta tog oftere. Toget er ikke bare et behagelig reisealternativ, men også det med best utsikt. Ikke minst kan du strekke på bena og vandre rundt i vognene.
 • Fly mindre. Det betyr ikke at du aldri skal fly igjen, men å kutte i antall flyreiser hjelper mye på å redusere CO2-utslippene dine.

Til slutt: Å bli mer miljøvennlig behøver ikke by på flere utfordringer enn du hadde før. Du trenger ikke å sette mål som belaster deg. Det å ta det første steget er det viktigste, og du kan gjøre det i dag. Det er aldri for sent å gjøre hverdagen din grønnere.


Vil du lese mer om klima?

Les også

 1. Ja, vi elsker dette landet...

 2. Samferdselsgruppen i Natur og Ungdom: Fremtidens fremkomstmiddel er tog, ikke fly!

 3. Jeg hadde kraftig klimaangst. Jeg kunne ikke se på nyheter, og jeg skulket naturfagstimene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. CO2
 2. Miljø
 3. Klima
 4. Fretex
 5. Forbruker
 6. Kollektivtransport
 7. Samfunnet