SiD

Sidemål er skivebom. Vi burde heller lære noe nyttig. | Helene Sofie Vikse Fanebust

  • Helene Sofie Vikse Fanebust (17)
Jeg klarer fint å kommunisere med en som skriver nynorsk så lenge jeg får skrive bokmål, skriver Helene Sofie Vikse Fanebust (17).

Si ;D-innlegg: Når jeg blir tvunget til å skrive på en annen målform, klarer jeg ikke utfolde meg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg elsker å skrive – på bokmål. Når jeg skriver – på bokmål – kan jeg plassere tankene mine et sted, jeg kan utfolde meg, dele det som ligger på hjertet mitt, og jeg kan formidle et budskap akkurat sånn som det passer meg. Ofte ender dette med en tekst som har tatt veier selv ikke jeg hadde planlagt. Den kreative prosessen har ledet vei.

Fantasien forsvinner med a-endingene

Jeg er også en av elevene som sliter med nynorsk. Språkformen er avgjørende for om jeg skal kunne utfolde og utvikle meg som skribent, forfatter eller analytiker, og er derfor kritisk for meg som elev.

Når jeg blir tvunget til å skrive på en annen målform, klarer jeg ikke utfolde meg. Det er noe som ikke stemmer.

Jeg klarer ikke dele det som ligger i hjertet mitt, og formidle et budskap akkurat slik det passer meg. I stedet fokuserer jeg på grammatiske regler, a-endinger, verbbøying og hele min kreativitet kveles. Fantasien, refleksjonen og fornuften forsvinner og byttes ut med nettsider som skal prøve å lære meg den korrekte grammatikken. Den gule nynorsk-ordboken gjør meg fargeblind – den skriker rødt mot meg og gir meg tinnitus i ørene.

Den gule nynorsk-ordboken gjør meg fargeblind, skriver Helene Sofie Vikse Fanebust (17).

Dette forteller meg at jeg kveles som skribent.

Skal gjøre vondt å lære, men ...

For i overkant av en uke siden skrev avisen Dagen at norske 13-åringer burde få undervisning i livsmestring. Sidemålsundervisningen kan byttes ut med noe som er nyttig og livsviktig, noe som vil bedre livskvaliteten til oss elever.

Kurs i livsmestring eller timer om hvordan inntekt, regninger og penger skal håndteres i voksen alder er nyttig også for samfunnet.

Ikke misforstå meg, jeg liker å lære og vet at ingen læringsprosess er særlig gøy. Det skal gjøre vondt å lære, men jeg kan ikke forstå hvorfor noe som hemmer og tapper motivasjonen for de aller fleste, fortsatt eksisterer i skolen og er så sterkt representert i norskfaget. Helt ærlig er ikke argumentene for å lære sidemål spesielt solide. Nynorsk er viktig fordi det egentlig er det skikkelige, norske språket, i tillegg er det en vesentlig del av tradisjon, kultur og historieutvikling.

  • Guro Stordrange (22) prøver å ta knekken på påstandene: Sidemålsdebatten er fylt av kunnskapslause påstandar om nynorsk.

Det skal liksom være en del av nasjonalfølelsen, og dersom jeg ikke kan skrive en stil på nynorsk, blir det norske passet mitt inndratt.

Ja til språkhistorie – nei til sidemål

Nynorsk er det skikkelige, norske språk, men tynt utbredt og svært lite brukt. Jeg klarer fint å kommunisere med en som skriver nynorsk så lenge jeg får skrive bokmål. To ulike målformer er ikke svekkende for kommunikasjonen, men politiske avgjørelser kan være nettopp det.

Helt ærlig er ikke argumentene for å lære sidemål spesielt solide

Nynorsk er en viktig del av tradisjonen, kulturen og historien, men jeg lurer på om politikerne er klar over at mange sidemålselever mangler grunnleggende kunnskap, som å være klar over hvem Ivar Aasen, Moltke Moe eller Knud Knudsen var – eller hva de gjorde? De har kanskje hørt navnene, men de klarer ikke sette sammen brikkene.

Jeg sier derfor ja til læring om norsk språkhistorie og et klinkende klart nei til påbud om undervisning i sidemål på norske skoler.Podkast: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her:

Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Nynorsk
  2. Bokmål
  3. Språk
  4. Kultur
  5. Undervisning
  6. Ungdom
  7. Skole