SiD

Foreldre: Kutt ut lommepengene til studenten din! | Hanna Espevik

  • Hanna Espevik (19)
Det er sunt å få litt innsikt i havregrøtens brutalitet, skriver Hanna Espevik (19).

Si ;D-innlegg: Økonomisk uselvstendighet er direkte usexy. Det er sunt å få innsikt i havregrøtens brutalitet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Barna deres har flyttet ut. Begynt å studere, får penger av staten. Ikke mye, men nok til husleien og litt til.

Hvorfor i huleste skal dere da fremdeles gi de voksne barna deres lommepenger? Hvorfor tar dere vekk studentfølelsen til barna deres?

Vi har ferier, vi har fleksibilitet, vi har tid til en deltidsjobb. Om ikke under studiet, så om sommeren.

Dere gjør barna deres en stor bjørnetjeneste ved de månedlige bidragene deres. Jobb gir erfaring studiet ikke kan gi, og styrker CVen like mye som selvtilliten egne penger gir.

Godt av å ha dårlig råd

Det er mange av dere som gir støtte til deres voksne barn. For å hjelpe. Men studietiden skal ikke være en tid med god råd.

For dersom barna deres klager over lite råd? Så har de faktisk bare godt av det i en periode av livet. Det skaper større forståelse for de mindre heldige, og en større respekt for penger.

Det er sunt å få litt innsikt i havregrøtens brutalitet, lære å leve på den billigste vinen og følge med på tilbudene i nærbutikken.

Det er sunt å få litt innsikt i havregrøtens brutalitet

Det er god lærdom, og dersom vi ønsker noe annet – så får vi enten jobbe for det, eller engasjere oss og krangle med politikerne til de gir oss litt mer lommepenger.

For vi er nesten voksne, og da er det på tide vi står på egne ben. De færreste av oss mennesker sier «nei, takk» når noen tilbyr penger, så det er faktisk dere som foreldres ansvar.

Kutt navlestrengen, barna deres er godt voksne. Ungene deres blir heller ikke alene, for de aller fleste av oss studenter klarer oss faktisk helt fint på egen hånd.

Enten med deltidsstilling, sommerjobb eller med et ekstremt sparsommelig forbruk.

Ikke gi til rent forbruk

Og dersom mamma- eller pappahjertet skulle SKRIKE etter å hjelpe? Vel, så sett heller av penger til dem i en låst konto.

La den gå til leilighet eller lignende, men bare å gi til rent forbruk tar vekk litt av sjarmen en student skal ha.

Det er litt som å gi en av kjendisene mobiltelefon på Farmen: Det tar vekk litt av opplevelsen for seerne, men aller mest for deltageren.

Og for å gjøre det helt klart: Et bidrag her og der, fylle på kjøleskapet en gang i blant eller betale billetten hjem, er noe annet.

Jeg snakker om de månedlige bidragene til direkte forbruk. De lommepengene er en stor bjørnetjeneste.

Og til alle pappaguttene der ute? Nei, jeg blir ikke sjarmert av at du skryter over at du har «free limit» til pappas kort på byen.

Det er ikke digg at du kan spandere til jentene sjangler når du ikke har egen jobb. Økonomisk uselvstendighet er direkte usexy.


Les også

  1. Student? Slik får du stipendet til å vare lengst mulig

  2. Trine-Lise (23) bor i campingvogn for å unngå studielån


Podkast-spesial med de skamløse jentene: - Slik har det første skamløse året vært

For ett år siden møttes de for første gang i podkasten til Si ;D. Nå er de tilbake der det hele startet for å snakke om året som har gått.

  • Hør podkasten gratis med ett klikk her:

Les mer om

  1. Studentliv