«Dra tilbake dit dere kommer fra!»: Tre hijab-debattanter svarer på kommentarene under innleggene sine
– Den eneste gangen jeg ligger under broren min i familien min, er når vi har boksekamp i sofaen, og jeg taper, sier Nazima Ansari (20).
De siste ukene har debatten om muslimske kvinners påkledning, både på land, strand og i vann, rast i mediene.
Vi inviterte tre unge debattanter som har deltatt i debatten på ungdomssiden Si ;D i sommer, til å svare på noen av de krasseste kommentarene under innleggene deres.
Debattantene unngår nemlig i stor grad å svare på kommentarene på egen hånd.
– Hver gang jeg leser kommentarfeltet, blir jeg frustrert og sint. Det er sjelden jeg svarer, og når jeg først svarer, er det enda flere som angriper meg. Da er det skummelt å sitte og svare alene, sier hijabdebattant Fatema al-Musawi (20).
Når Aftenposten publiserer Si ;D-innlegg som handler om muslimske klesplagg, blir det ofte heftig debatt i kommentarfeltene.
Én ting er likevel ofte fraværende: Debattanten selv.
– Jeg pleide å svare før, men merket at mange tydde til hersketeknikker. Nettrollene vil ikke se ting fra andre perspektiver, og da er det ikke vits i å bruke energi på å svare dem, sier Amina Bile (18) om hvorfor hun i dag velger å la være.
- Du kan høre hele samtalen mellom debattantene som podkast med ett klikk her:
Kommentar 1: «De underkaster seg mannen»
I sommer kastet Nazima Ansari (20) fra Furuset seg inn i hijabdebatten for første gang med innlegget «Stopp Islamisering Av Norge besøkte nylig Furuset. Det kunne de ha spart seg for».
I innlegget ble det i ett avsnitt nevnt at Ansari selv valgte å bruke da hun var tenåring. I kommentarfeltet under ble dette valget kommentert av flere.
I én av kommentarene står det:
«Hvis muslimske ungjenter har lyst til å underkaste seg menn må de få lov til det, men de trenger ikke å gå rundt å vise til hele verden at de er mannfolkenes eiendom, uten evne til selvstendig tenkning.»
– Vi underkaster oss ikke menn, sier Ansari når hun leser kommentaren.
– For å sette ting i perspektiv: Hva med de jentene som står på Chris Brown-konsert og kaster trusene sine opp til ham? Er ikke det å underkaste seg mannen? spør Ansari og tilføyer:
– Den eneste gangen jeg ligger under broren min i familien min, er når vi har boksekamp i sofaen, og jeg taper. Når det gjelder selvstendig tenking, så bor jeg sammen med venninnen min i utlandet og studerer medisin. Det er ingen gode argumenter i denne kommentaren.
Kommentar 2: «Flytt dit hvor dere føler dere mest hjemme»
Fatema al-Musawi begynte å bruke hijab som 8-åring, selv om moren protesterte og ba henne ta den av. Grunnen var at hun ville ligne moren, sitt store forbilde, så mye som mulig.
Al-Musawi har ved flere anledning tatt til orde for ikke å innføre hijabforbud, og i sommer skrev hun innlegget «Hvis vi vil inkludere muslimske barn, kan vi ikke forby burkini».
I kommentarfeltet står det blant annet:
«Vil dere bo her, så Innrett dere etter de regler og den kulturen som gjelder, eller flytt dit hvor dere føler dere mest hjemme»
– Jeg er jo født og oppvokst i Norge. Jeg føler meg hjemme i Norge, svarer al-Musawi på kommentaren.
– Man må jo se ting fra ulike perspektiver. Jeg prøver å ta ting fra den arabiske kulturen og blande det med min norske kultur, som jeg er oppvokst i. Vi har religion- og ytringsfrihet, så jeg tenker at man må få kunne velge hva man vil gjøre, sier al-Musawi og understreker at hijabtvang er unntaket og ikke regelen.
Kommentar 3: «Hijab er tilbakeslag for feminismen»
Amina Bile (18) har det siste halvåret markert seg i samfunnsdebatten gjennom sitt engasjement for å endre skam- og æreskulturen blant minoriteter.
Forrige uke skrev hun innlegget «Vestlige feminister svikter sine muslimske søstre» i Aftenposten.
I én av kommentarene under innlegget står det:
«Jeg synes tvert i mot at muslimske kvinner som bruker tilsløring svikter vestlige feminister, det er et tilbakeslag.»
– Sjokk, sier Bile når hun leser.
– Det er ingen tilbakeslag om de har tatt valget selv. Feminisme handler om sosial, politisk og økonomisk likestilling. Derfor spiller det ingen rolle hva man har på seg, så lenge vi kan enes om disse verdiene, sier hun.
– Jeg blir irritert over kommentaren, tilføyer al-Musawi.
– Feminisme handler om å ha like rettigheter om man så er kvinne eller mann, uansett religion og legning. Jeg forstår ikke hvordan det jeg velger å ha på meg, er et tilbakeslag.
- Hvis du vil høre jentene svare på flere kommentarer, kan du høre det som podkast gratis med ett klikk her:
I podkasten svarer de blant annet også på disse kommentarene:
- «Burkini: Hva med de norske, de som bader med vanlig badedrakt eller bikini? Hvilke signaler sender dette om dem? At de ikke er ærbare? At de er horer?»
- «Islam krever tildekking av kvinner. Ved å støtte om dette, så støtter du undertrykking av andre kvinner.»
- «Hijab har IKKE noe med menneskerettigheter eller islam å gjøre. Dette er kulturelt betinget.»
- «Ingen har noensinne forklart hvor frigjørende det er å ikle seg burka, hijab og andre dekkende plagg. For meg er hijab anti-feminisme.»
- «Kjære deg, Amina Bile - du er ikke kommet hit som feminist - men, som et menneske som trengte beskyttelse -en flyktning og da må du både #TILPASSE# deg og ikke kreve at et mottakerland skal legge seg flat for din religion - om du skal være fornøyd. Mindre krav og mer tilpasning.»