SiD

I skyggen av Gaza

 • >
 • <forf

Mediene hopper fra den ene brennaktuelle saken til den andre, og politikerne hopper etter.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da CNDP-geriljaen, med Laurent Nkunda i spissen, startet sin storoffensiv i august 2008 i den østlige delen av Kongo, måtte 250000 mennesker flykte fra hjemmene sine. En stund kunne jeg høre om dette i mediene nesten daglig, men nå er det sjelden Kongo blir nevnt i nyhetsbildet.

Det er ikke lenger denne konflikten som preger avisenes forsider. Nå er det krigen mellom Israel og Hamas som gjelder. Det diskuteres og informeres i mediene, noen gråter med øynene fulle av tåregass, og andre går i fakkeltog for fred.

Under Kongos tid i rampelyset diskuterte politikerne våre om Norge skulle bidra med soldater i Kongo. Nå er spørsmålet om Norge skal sende soldater til Gaza. Mediene hopper fra den ene brennaktuelle saken til den andre, og politikerne hopper etter.

De siste ukene har 900 mennesker, halvparten av dem sivile, mistet livet i Gaza. 9. januar ble denne saken viet seks sider i Aftenpostens morgenutgave. I Kongo er minst 500 sivile blitt drept siden 14. desember, og i tillegg er 50000 mennesker blitt fordrevet fra hjemmene sine. Hvorfor får ikke tap av kongolesiske liv et sekssiders oppslag?

Konflikten i Kongo krever nye dyrebare menneskeliv for hver dag som går. Det er faktisk blitt sagt at Kongo opplever 11. september nesten hver dag. Vi kan ikke la dette bli den glemte konflikten ennå en gang.

Verden er større enn Gaza. Det er forferdelig å se bildene derfra, men det må da gå an å se ting i perspektiv, og gi plass til andre like viktige saker i tillegg?

Verdens øyne er akkurat nå rettet mot Israel og Palestina, men vi er nødt til å se i andre retninger også – blant annet mot Kongo. Mennene, kvinnene og barna i dette krigsherjede landet er ikke bare tall og statistikk, de er levende mennesker. Mennesker som lever i et land hvor drap, voldtekt og mishandling forekommer daglig. Vi kan ikke la mennesker lide mens vi ser en annen vei. Dere som arbeider i mediene: Hjelp oss å ikke glemme dem!

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De sover i gjørme med sekker som dyne

 2. VERDEN

  Flyktninghjelpen roper varsku om glemte flyktningkriser

 3. DEBATT

  Vi må velge våre helter

 4. SID

  Auroras Amnesty-konsert viser at hun er selektiv i kampen mot urett

 5. VERDEN

  Hvordan kan Iran ta hevn uten å utløse storkrig? På TV diskuteres til og med dusør på Trump.

 6. SID

  Soldat Otto Huus: – Jeg ønsker ikke en kjønnsdebatt. Den utvikler seg dessuten så lett til debatt om hudfarge eller religion.