SiD

Hijab gjør kvinnen til en dronning | Doha Algariri

 • Doha Algariri (19)

Doha Algariri Foto: Privat

Si ;D-innlegg: Hvis hijab er frihetsberøvende og undertrykkende, hva er skjønnhetstyranniet som jenter og kvinner jages av i dag et resultat av?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

La meg forklare deg helt klart og tydelig hva dette plagget som du frykter så enormt, hijab, egentlig betyr.

Men først vil jeg be deg om en liten tjeneste, og det er å være villig til å møte meg med et åpent sinn, og være villig til å tilegne deg ny kunnskap om andre verdisett enn ditt eget.

Fordommer og stereotypier

Dersom du er med på det, har vi allerede kommet langt. Hvis jeg spør deg om hva hijab betyr, regner jeg med at du vil svare som alle andre: «Kvinneundertrykkelse, frihetsberøvelse, seksualisering!».

Les også

Debatt: Jeg er ikke muslim. Likevel føler jeg meg som Sana

Men hvis du prøver å anstrenge deg litt til, og forsøker å løsrive deg fra fordommer og stereotypier, vil du kanskje kunne se at hijab ikke er som du skal ha det til.

I en verden der kvinnen stadig vekk oppfordres (og nærmest tvinges!) til å kle av seg for å få aksept, er det hijab som forteller kvinnen: Nei, du trenger ikke å kle av deg for å få aksept, din verdi ligger ikke i hvor mye du viser av kroppen din.

En perfekt løsning

Å bruke materialisme som mål på verdighet, er ikke for kvinnen en god målestokk. Tvert imot, det er heller opprettholdelsen av anstendighet og respekt som gjør kvinnen til en dronning, og til det er hijab den perfekte løsning!

Men hvis du fremdeles velger å si at hijab er «kvinneundertrykkende», vil jeg stille deg et spørsmål: Hvis hijab er frihetsberøvende og undertrykkende, hva er kroppspresset og skjønnhetstyranniet som jenter og kvinner jages av i dag et resultat av?

Les også

Debatt: Jeg valgte selv å bruke hijab da jeg var åtte år. Dette er min identitet

Si meg: Er ikke det nettopp på grunn av den samme kvinneundertrykkelsen og seksualiseringen som du tillegger min hijab?

På tide å få opp øynene

Er ikke det på grunn av samfunnets primitive og undertrykkende forståelse av at kvinnens verdi ligger i hvor «sexy» og tiltrekkende hun er?

Er ikke det på grunn av mediene som har skapt et uoppnåelig, billig og uverdig kvinneideal? Det er på tide å få opp øynene og virkelig se hvem som er undertrykket her.


Les mer om

 1. Islam
 2. Hijab
 3. Kroppspress

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Hijab på barn er den groveste kollektive ansvarsfraskrivelsen i Norge

 2. SID

  Jeg som hvit person blir aldri behandlet urettferdig på grunn av hudfargen min

 3. SID

  Mottagelsen Telia-reklamen har fått, illustrerer hvorfor vi trengte den

 4. SID

  Jeg er «den muslimske kvinnen» som sendte hijabklage til Avinor

 5. POLITIKK

  Slik svarer Listhaug om Fatens bruk av hijab

 6. A-MAGASINET

  Alle mener noe om hijaben. Vi har spurt 50 norske kvinner hvordan det er å bruke et av vår tids mest kontroversielle plagg.