SiD

Født i Norge, sørkoreanske foreldre: – Familien i Sør-Korea synes synd på meg som bor i «fattige Norge»

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
Danby Choi (23) mener det mest utfordrende ved å ha minoritetsbakgrunn er følelsen av å være kulturelt overlegen, som for eksempel mot brun saus (mel, smør og vann versus ingefær, hvitløk, hoisin, ketjap manis og rødvin).

Som minoritet provoseres Danby Choi (23) av uvitenheten. – Hvis noen er nysgjerrig på bakgrunnen min syns jeg at de kan starte med å regne med at jeg er norsk når jeg snakker flytende.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarers på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?

Navn: Danby Choi

Alder: 23

Bosted: Torshov, Oslo

Bakgrunn: Norskfødt med koreanske foreldre

Hei! Hvem er du?

– Jeg er tredjeårsstudent i journalistikk og arbeider som selvstendig næringsdrivende innenfor medie- og kulturproduksjon. Ekstrem i stilen, går raskt, spiser middagen mens den lages, bærer ett glass for mye og storkonsumerer kultur.

Jeg bruker mest tid på å skrive Facebook-statuser som av og til publiseres i min spaltistlogg hos Dagbladet, men tjener penger på å bruke min journalistiske kompetanse i kommunikasjonsbransjen, akkurat det jeg snart har bachelor i å stå i mot.

Jeg retusjerer bilder av musikere som sendes til pressen og renvasker bedrifter med retorikkpensum, før jeg leverer oppgave om hvorfor det er uetisk. Med mindre vi beskytter tittelen «journalist» og skaper et mindre konkurransemotivert samfunn, regner jeg med at folk flest blir irrasjonelle når man får jobbtilbud.

Nei, jeg stoler ikke på det frie mennesket, ikke engang meg selv, og definerer meg selv som et klassisk barn av samtiden.

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Mange ting. For det første at det er så lett for meg å motbevise stereotypier. Jeg er relativt lite typisk koreansk og relativt meget typisk norsk, som imponerer noen i blant.

Ellers kan jeg stadig føle tilhørighet til en annen gruppering dersom jeg skulle føle meg utenfor, og jeg kan referere til «litt av en kontrast» - samfunnet Sør-Korea når jeg snakker om hva som er problematisk eller bra med Norge.

Generelt anser jeg meg selv som veldig heldig med min kulturelle rikdom. Jeg kan eksempelvis forstå hvorfor alfabetet er mangelfullt fordi jeg kan skrive og lese koreansk skriftspråk. Koreansk ble utviklet noen tusen år senere, på bestilling fra Kong Sejong. Hva er vitsen med stumme konsonanter?

Hva er det mest utfordrende?

– En følelse av å være kulturelt overlegen, for eksempel mot alfabetet eller brun saus (mel, smør og vann versus ingefær, hvitløk, hoisin, ketjap manis og rødvin) plager nok ingen andre enn meg selv. Men det bedre svaret er kanskje stereotypiene, igjen. Jeg var god i matte og er arbeidssom, men er det fordi at jeg er koreaner, eller kanskje bare fordi at jeg er god i matte og arbeidssom?

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Mer film, tv og litteratur som Skam!

Når føler du deg mest norsk?

– Når jeg ikke er i Norge. Fy fader så usjarmerende det er med de store kjøpesentrene i USA og de lange arbeidsdagene i Sør-Korea.

Og minst?

– I skrivende stund.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– Alle de som bunner i en tro om at jeg ikke har gått akkurat den samme «livets harde skole» som dem, inkludert leirskole, kristelig konfirmasjon, Snapchat-avhengighet, koselig med peis, charterreiser, halv skatt i desember og så videre.

Eksempelvis: «Har de kristelig konfirmasjon i Korea også?». Ikke fordi jeg synes det er et dumt spørsmål i seg selv, men fordi at svaret mitt er: «Jeg vet da søren! Jeg har jo gått samme skolegangen som deg, bare med enda mer fravær!»

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Som minoritet provoserer uvitenheten meg, om det er lov å si på en ikke overlegen måte. Så man kan jo starte med å regne med at jeg er norsk når jeg snakker flytende.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om Sør-Korea, hva hadde du fortalt?

– Familien min i Sør-Korea synes veldig synd på meg som bor i «fattige Norge». Jeg har prøvd å forstå hva de mener over en årrekke, og jeg tror de mener at Norge er kaldt, at kulturlivet stenger tidlig og at maten er dårlig. Jeg snakker veldig godt om Norge når jeg er der altså. Om sosialisme i praksis og slikt.

Hvilket forhold har du til jul?

– I barndommen var det vanskelig å innse at alle klassekameratene mine hadde en så mye større og en kulere feiring enn hos oss; hos vår lille kjernefamilie som ikke spiste det samme som de andre. Dessuten hadde jeg aldri store gaver å vise fram. Jeg tror ikke julegaver ga så mye mening for foreldrene mine, som ga meg julegave i november fordi de kom over noe som passet meg. Men nå bryr jeg meg fint lite.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg feirer julaften hos kjæresten og svigers. Vi har veldig uhøytidelig julaften i kjernefamilien, så det gjør liksom ikke noe at jeg feirer andre juledag med dem i stedet. Andre juledag skal jeg invitere svigers og kjernefamilien til meg på Torshov, og jeg skal mekke noe julemat.

Mamma kommer sikkert til å bekrefte at hun hater norsk julemat, men jeg skal prøve å få henne til å forstå at nordmenn samles rundt lammekjøttet for kosens skyld, og ikke bare for å spise stinkende lam.

Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater.

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Sør-Korea
 3. Jul
 4. Kultur