SiD

Jeg er helt lik vennene mine. Hvorfor behandler noen meg annerledes?

  • Julian Almvik
    Julian Almvik
    14 år

Hvorfor spør dere bare meg om jeg kan tømme lommene mine? skriver Julian Almvik (14). Foto: Fredrik Hagen / NTB

Med vennlig hilsen en irritert 14-åring.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er 14 år, utlending, og jeg opplever mye forskjellsbehandling.

Jeg bor i et av de fineste strøkene i Ski. Jeg har fått spørsmålet mange ganger av folk: «Bor du virkelig her?» Ja, det gjør jeg. Men hvorfor spør du ikke nabogutten på samme alder som meg, men som har ulik hudfarge?

«Tøm lommene»

Jeg liker å være med venner på fritiden. Iblant drar vi på butikken for å kjøpe snacks. Men hvorfor spør dere bare meg om jeg kan tømme lommene mine? Jeg har tomme lommer, men hvorfor spør du ikke vennen min som er 100 prosent norsk?

Julian Almvik (14). Foto: Privat

Jeg er meget fornøyd med å bo i Norge, men er det riktig at jeg blir behandlet ulikt på grunn av hudfargen min og måten jeg snakker på?

Jeg ser kanskje annerledes ut, og jeg snakker ikke perfekt norsk. Men jeg er oppdratt riktig. Jeg har en mamma og en pappa som tar vare på meg, akkurat som vennene mine blir tatt vare på.

Jeg er helt lik vennene mine, men hvorfor skal noen behandle meg og de andre vennene mine med annen hudfarge annerledes? De norske vennene mine får ikke de samme spørsmålene jeg får av voksne folk.

Behandles annerledes

Jeg elsker å være ute med venner og kose meg, spille fotball, snakke med mennesker. Men jeg er den personen som må tømme lommene mine i butikken og den som alltid blir stoppet for å bli snakket med. Det er ikke alltid like behagelig å være ute med venner.

Jeg elsker Norge. Friheten, skogene, temperaturen, været, maten. Men det er én ting jeg ikke liker særlig godt. Det er hvordan jeg blir behandlet. Så neste gang, kanskje du heller skal be alle i vennegjengen om å tømme lommene.

Med vennlig hilsen en irritert 14-åring.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

  1. Rasisme