SiD

Pamir (20) har grunnlagt sin egen organisasjon

  • Kamilla Amundsen Willix
Nå er 20-årige Pamir Ehsas igang med jus-utdanningen ved Universitetet i Oslo. At han endte opp der var ingen selvfølge. Pamir flyktet fra Afghanistan og ønsker nå å hjelpe de som er igjen.

Målet hans er å gi afghanske barn mulighet til skolegang og en bedre fremtid. Nå hjelper han 1.000 barn på landsbygda.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Pamir Ehsas (20) kan virke som en ganske vanlig 20-åring der han står utenfor det juridiske fakultetet i Oslo. Han ser ut som en ordinær jus-student med ambisjoner og høye mål, innimellom lovsamlingen og notatbøker. Onsdagens hovedinnlegg på Si ;D er skrevet av han.

Les innlegget her:

Les også

Hvorfor blir ikke disse barna hørt?

Men Pamir er ikke som alle andre. Han er 20 år, men har akkurat grunnlagt sin egen organisasjon. Nå drømmer han dag og natt om at akkurat han skal klare å gjøre en forskjell, i en verden han synes er blodig urettferdig.

Vil gi muligheter til barna

— Helt siden jeg var liten har jeg drømt om å bety noe, om å gjøre en forskjell. Det er så tilfeldig at akkurat jeg endte opp i Norge og at jeg fikk muligheten til å ta del i verdens beste skolesystem, sier han.

Nå håper han at organisasjonen Brighter Tomorrow, som samarbeider tett med Kirkens Nødhjelp, kan gi barn og unge litt flere muligheter. Muligheter Pamir har fått i Norge.

— Ja, organisasjonen vår består foreløpig kun av brødrene mine og noen venner. Vi er alle unge og mangler jo mye kunnskap og erfaring. Men vi synes likevel at vi har noe å bidra med. Derfor bestemte vi oss for å slå til og ta steget helt ut med en egen organisasjon, forklarer Pamir.

Flyktet selv til Norge

Vi må spole litt tilbake for å forstå historien og sammenhenger. Pamir er født og levde de første syv årene sine i Afghanistan. Så samlet foreldrene hans alt de eide og flyktet. Ved en tilfeldighet endte de opp i Norge.

Ehsas-familien bosatte seg i Lier utenfor Oslo, lærte seg norsk og ble integrert i det norske samfunnet. De andre klassekameratene synes den nye, fremmede gutten var litt rar, for det eneste han kunne si på norsk i begynnelsen var setningen "jeg elsker å lese og skrive". For andre norske 7-åringer var ikke dette helt vanlig.

Har hjulpet 1.000 så langt

Nå jobber Brighter Tomorrow med å gi kveldsundervisning til barn som har falt ut av ordinær skolegang. I Afghanistan har nemlig ikke utenlandske aktører lov til å bygge skoler, mens myndighetene på sin side ikke har ressurser til å sørge for skolegang til alle.

Kirkens Nødhjelp har vært i landet siden 1979 og var derfor et naturlig og seriøst samarbeidsønske for Pamir. Brighter Tomorrow har foreløpig vært med på å gi skolegang til 1.000 barn i Faryab-provinsen, gjennom Krikens Nødhjelps prosjekter.

— Vi har fått så mange avslag og det var skikkelig tungt i begynnelsen, men da fikk med Kirkens Nødhjelp var alt verdt det, sier han.

- Si det rett fra levra

Pamir innrømmer glatt at situasjonen mange ganger har føltes fullstendig håpløs. At livet i Norge er så fjernt fra krigsherjede Afghanistan at motivasjonen noen ganger har stått stille.

— Men jeg har aldri gitt opp. Jeg tror oppriktig at alle mennesker kan gjøre en forskjell. Det spiller ingen rolle om man er ung og ikke har erfaring. Så lenge man bryr seg og ønsker å jobbe for rettferdighet, da er alt mulig, råder han.

- Jeg skrev innlegget til Si ;D fordi jeg var frustrert over at vi ikke fikk all den støtten vi håpet på. Noen ganger må man bare være skikkelig ærlig og si ting rett fra levra. Vi må identifisere oss med barna i Afghanistan, selvom de er langt unna, avslutter Pamir.

Les også:

Pamir Ehsas:

Maria Qureshi (17):

Les også

57 millioner barn går ikke på skole

Eva (18):

Les også

  1. Fortiden påvirker nåtiden