SiD

Det er ikke bare influensere som påvirker hvordan vi lever livene våre | Oda Oline Omdal

 • Oda Oline Omdal
  Oda Oline Omdal
  16 år
Blogger Sophie Elise fikk prisen Årets Blogger under Vixen Blog Awards 2016

Si ;D-innlegg: Press, negativitet og dårlig selvtillit skyldes minst like mye hva menneskene rundt oss sier og gjør.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Debatten om influensere og hvem som er gode forbilder, er i gang igjen. I kveld møtes Kristin Gjelsvik og Sophie Elise i «Debatten» på NRK.

De er uenige i debatten om plastisk kirurgi og kroppspress. De kritiserer hverandres måter å fremstille livet sitt på. Kaller hverandre gode eller dårlige forbilder, og råder hverandre til hva de skal gjøre eller ikke gjøre.

Flertallet av oss har et forhold til dem. De har fått en stor plass i det norske mediebildet.

Men i diskusjonen om hvem av påvirkerne som er de beste forbildene, glemmer vi at meningene våre påvirkes av mer enn dem.

Hvem som er et godt eller dårlig forbilde, er opp til hvert enkelt menneske å bedømme, skriver Oda Oline Omdal (16).

Alle er forbilder

Gjennom hele livet må vi forholde oss til andre mennesker. Søsken, familie, lærere, butikkansatte, sjefer og offentlige personer. Alle menneskene vi har rundt oss i dagliglivet, er med på å forme oss.

Les også

Psykiater Finn Skårderud skriver: Bloggere burde forsøke å se seg selv utenfra – og noen av brukerne innenfra

Press, negativitet og dårlig selvtillit skyldes minst like mye hva menneskene rundt oss sier og gjør. I skolegården er «jævla homo», «hore», «slut», «løs» og «billig» en del av dagligtalen.

Det er ord som er blitt en naturlig del av språket. Uten at man tenker over konsekvensene og meningen bak disse ordene.

Kristin Gjelsvik fikk prisen årets influencer; livsstil under VIXEN Influencer Awards 2017

Tidlig i barndommen lærer vi hva som er rett og galt. Vi vokser opp i hjem med ulike verdier, regler og tradisjoner. Foreldre gjør seg tidlig opp en mening om hvem barna deres skal omgås med, gjerne ut fra et førsteinntrykk.

Alle påvirkes av noe eller noen, enten vi ønsker det eller ikke. Det er ikke noe galt med det, så lenge vi velger gode forbilder.

Alle har et ansvar

Men hvem som er et godt eller dårlig forbilde, er opp til hvert enkelt menneske å bedømme. Vi har egne oppfatninger og ideer om hvilke verdier som er viktigst. Alle har en mening om hvor kroppspresset kommer fra og hvem som bidrar til å øke det.

De fleste tar stilling til om de synes plastisk kirurgi er en god ting eller ei. Vi tenker ulikt. Vi har ulike meninger. Det er grunnen til at disse diskusjonene og stormene oppstår.

Jeg mener at alle har et ansvar. Et ansvar for å passe på hvordan vi snakker til hverandre, for hvordan vi ordlegger oss.

Ja, påvirkerne som opererer på store plattformer, har et ekstra ansvar. Men vi må ikke glemme at vi selv også har et ansvar.

Til tider ser vi ut til å glemme at hvordan vi snakker om og til andre, hva vi gjør og hvem vi omgås, også er med på å påvirke hvordan vi lever livene våre.

Det handler om å velge gode verdier og omgås mennesker som tilfører oss noe godt. Både på sosiale medier, men også i virkeligheten og i dagliglivet.


Lese mer om samme tema?

Les også

 1. Journalist Selma Moren er kritisk til Gjelsviks fremgangsmåte: «Falsk, farlig og manipulerende» - er dette kun kritikk av merkevare?

 2. Kristin Gjelsvik skriver: Lepper så store at de knapt klarer smile. Botox i ikke-eksisterende rynker. Puppejobber og neseoperasjoner. Hva får unge jenter til å gjøre sånt?

 3. Tegnehanne refser bloggbransjen: Deres eneste jobb er å være en vandrende reklameplakat. Det de egentlig selger, er dårlig selvtillit.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Kroppspress
 3. Blogg