«Ned seks kilo før jul». Virkelig, Dagbladet?

  • Mille Kristin Gaaserud
«Ned seks kilo før jul», var overskriften i Dagbladet. Det fikk Mille Kristin Gaaserud (18) til å reagere.

For noen er høytiden noe man assosierer med angst, frykt og redsel.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Nylig så jeg en artikkel i Dagbladet om hvordan man kan gå ned i vekt for å passe inn i julekjolen. «Ned seks kilo før jul», var overskriften. Jeg ble overrasket over hvor lite man har lært i 2021.

Under pandemien har det skjedd en alvorlig økning av spiseforstyrrelser. Likevel velger aviser som Dagbladet å tiltrekke seg betalende abonnenter på denne måten.

Hvorfor er det slik at når statistikken roper som høyest om hjelp, velger likevel viktige og innflytelsesrike aviser år etter år å oppfordre til rask vektnedgang?

«Utrygg» julemat

For mange er jul en gledens høytid. Det er nettopp fordi man tilbringer tid med familien, spiser god og tradisjonsrik mat og skaper minner man vil huske i lang tid.

For andre er høytiden noe man assosierer med angst, frykt og redsel for en av tingene som skal være fine. Nemlig mat.

I julen blir det fort vanskelig å gjemme det kompliserte forholdet man kan ha til mat. Rigide vaner og tankemønstre gjør det mer komplisert å spise sammen med andre.

Spiseforstyrrelsen blir mer synlig. Følelsen av panikk inntreffer når det ikke er noe man føler er «trygt» nok å spise på bordet.

Dersom man skal prøve å ta del i julemiddagen, må man kanskje ha egen mat som man selv mener er «lov» eller «trygt». Da blir det også mye mer synlig at man er syk, eller det kanskje flest føler på: ikke «normal».

I et rom fullt av friske folk blir oppmerksomheten man aller helst ikke vil få, nærmest servert som en tredje rett.

Artikler om «vekttips» bidrar derfor til å skape en ukultur. Det påpeker lege Kaveh Rashidi i et innlegg på Instagram. Mat, kropp og utseende får et usunt fokus og ideal.

Å slutte å spise, eller å spise for lite, kan få deg raskt ned i vekt. Men begge alternativer kan også være utløsende faktorer for alvorlige spiseforstyrrelser.

Skifte fokus

Det er kun noen få uker til jul. Hvis man skal «bli tynn til jul» bare for å «fortjene» å spise julemat, blir rollen som mat har i julen, fullstendig snudd på hodet.

Mat skal være godt, fint og sosialt. Ingen skal behøve å grue seg, og ingen skal behøve å føle et press om å måtte bli «tynn» for å få lov til å kose seg med julemåltidet.

Vi burde fokusere på hvordan vi som samfunn kan forstå hvorfor ungdom blir rammet av spiseforstyrrelser. Men i stedet ser aviser en mulighet for å tiltrekke seg betalende abonnenter.

Artikkelen til Dagbladet burde heller åpne til en samtale om hvor vanskelig mat kan være i juletiden, og hva vi som samfunn kan gjøre.

Hvis folk var bedre informert og visste hva slike «dietter» nevnt i artikkelen kan føre til, hadde muligens tittelen vært formulert på en annen måte.

Kanskje slik: «Gå ned seks kilo til jul på fire uker, bli spiseforstyrret de neste fire årene.»

Mitt juleønske

Det er rett og slett forkastelig hvordan samfunnsaktører, slik som aviser, velger å tjene penger på saker som kan gjøre mennesker syke.

Denne julen gruer jeg meg til måltidene og høytiden som skal samle familien rundt middagsbordet. Det er nettopp fordi det er da det blir synlig at jeg ikke tør å spise alt som er tilberedt.

At jeg må ha spesialmat, noe jeg føler er «trygt» og ikke vil «skade meg». Laget på en spesiell måte som følger de rigide reglene som spiseforstyrrelsen min krever.

Derfor er det jeg ønsker meg aller mest denne julen, et samfunn der vi åpner for samtale og forståelse rundt mat i juletider. Da kan jeg kanskje føle meg litt bedre forstått og litt mindre syk rundt middagsbordet.


13–21 år? Vil du si din mening om noe du er engasjert i? Si ;D vil gjerne høre fra deg. Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!