SiD

Arbeidskyndige eldre bør ikke tvinges inn i pengeslukende kjedsomhet | Else Karin Bjørheim

  • Else Karin Bjørheim (18)

Når man føler seg for gammel til å arbeide, er en helt individuell sak, skriver Else Karin Bjørheim (18). Foto: Viacheslav Nikolaenko / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: For det er vi som er unge i dag, som må betale regningen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi lever stadig lenger og pensjonerer oss stadig tidligere. Da alderspensjonen ble innført i 1936, gikk man først av ved fylte 70 år. På den tiden var forventet levealder rundt 72 år, og dermed var ikke utgiftene så veldig høye med pensjonsordningen.

Nå er saken annerledes. Forventet levealder var i 2015 rundt 82 år, så den har altså økt betydelig. Når en gjennomsnittlig person går av med pensjon som 67-åring, blir dermed denne personen pensjonist i 15 år.

Selv om man er eldre, er man ikke nødvendigvis gammel

Stadig flere lever også til de blir 100.

Else Karin Bjørheim (18), leder i Stavanger Unge Høyre. Foto: Privat

Dette vil bli mitt problem

Flere eldre betyr at det er færre som betaler pensjonen deres. Dette vil altså gi større utgifter for Norge i fremtiden. I 1970 hadde vi fem yrkesaktive pr. pensjonist, mens man med denne utviklingen bare vil ha 2,5 yrkesaktive pr. pensjonist i 2060. Det vil dermed bli mer å betale for hver yrkesaktiv for at de eldre skal få pensjonen sin. I 2060 blir jeg 62 år gammel og er da fremdeles i arbeid.

Dette vil altså bli mitt, og alle andre som er unge i dag, sitt problem.

Selv om man er eldre, er man ikke nødvendigvis gammel. Det er ikke slik at den dagen eller det året man fyller 67 år, blir man automatisk for gammel og må ta seg fri.

Les også

Innvandring redder Oslo fra eldrebølgen

Mange er friske og raske til de blir over 80 år gamle. Noen går med stokk eller rullator i en alder av 65, mens andre er opplagte og småspringer rundt frem til de er over 80 år gamle.

Når man føler seg for gammel til å arbeide, er en helt individuell sak, og det blir dermed feil å si at alle må gå av ved en gitt alder.

Må ha frihet til å velge selv

Arbeid skader ikke helsen, det bedrer helsen. Jobb skjerper hjernen og gjør at man kan føle en mestring hver dag. Om man føler seg for sliten til å jobbe når man er 67, eller om det er når man er 80, kommer an på den enkelte.

Jeg synes de eldre skal ha friheten til selv å velge hvor lenge de vil jobbe

Personlig ønsker jeg ikke å bli pensjonist før jeg føler meg for sliten til å jobbe. Grunnen er at jeg synes det ser kjedelig ut å dra hjem i en alder av 67, slutte å jobbe, ikke møte kolleger hver dag, begynne å strikke og eventuelt være heltidsbestemor dersom jeg har barnebarn.

Med en liberalkonservativ tankegang synes jeg det er viktig at vi gir de eldre muligheten til å jobbe lenger.

Vi skal ikke tvinge noen til å jobbe frem til de blir 80, men vi skal heller ikke tvinge dem til å gå av når de fyller 67 eller 72. Jeg synes de eldre skal ha friheten til selv å velge hvor lenge de vil jobbe. De er tross alt gamle nok til at de burde kunne få bestemme selv.


Les mer om nær og fjern fremtid:

Les også

I år 2100 vil hver tredje nordmann være pensjonist

Les også

Pensjonister må betale 1,3 milliarder med Aps skatteplan

Les også

Marcus Bruns (da 21) skrev på Si ;D om: En bærekraftig velferdsstat

Les også

Samme år skrev også Sigrid Barstad Sanner (16) dette innlegget: Fremtiden må sikres


Hvorfor hater folk i kommentarfeltet?

Vi spør vår faste psykolog Jørgen Flor om de psykologiske grunnene som ligger bak.

Si ;D-skribent Julie Moholt (21) mener de voksne er verst på å hetse i kommentarfeltene, mens sosiale medier-ansvarlig i Aftenposten, Kristin Grøntoft, gjester oss for å fortelle hvordan Aftenposten jobber når vi modererer kommentarfelt.

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Eldre
  2. Pensjon
  3. Eldrebølge
  4. Økonomi
  5. Bærekraft