Nytt av alt, hele tiden. Kjøp, kjøp, kjøp. | Gjertrud Nordal

  • Gjertrud Nordal

Hver nordmenn har i gjennomsnitt 359 plagg i skapet. Influenserne vil at vi skal ha enda flere.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Vi har de siste årene blitt flinkere til å erkjenne at influensere er forbilder for mange. Vi snakker mye om at de må ta ansvar for hvilke holdninger de har i henhold til kropp og utseende. Det er et stort fremskritt, men jeg savner at vi også snakker litt om at de fronter et overforbruk.

Et overforbruk av nye klær, ny sminke og nytt interiør.

Nytt av alt, hele tiden. Kjøp, kjøp, kjøp.

Det er heldigvis blitt trendy å være opptatt av klima, og mange av dagens influensere snakker varmt om at vi bør spise mindre kjøtt og fly mindre.

Større press

Da er det et paradoks at neste video de ligger ut, er en såkalt «haul» med tre nye bluser, to kjoler og fem par nye sko. Dette legger de ut gjerne én gang i uken, sammen med en rabattkode på 15 prosent på slutten av videoen som varer frem til fredag.

De fronter et vanvittig overforbruk som er klimafiendtlig, som skaper et vanvittig kjøpepress, og som de færreste har råd til. Det er ingen som trenger å kjøpe nye klær hver uke, men influensere får det til å virke sånn.

Dette er baksiden med at influensere er markedets nye reklameplakater. Det skaper et enda større press fordi jenter helt ned i 14-årsalderen gjerne vil være som dem. Problemet er at de i mange tilfeller får det til å se normalt ut at vi skal måtte handle hele tiden.

Gjertrud Nordal (21), leder for Høyres Kvinneforum i Innlandet.

Behandle klærne bedre

Hver nordmenn har i gjennomsnitt 359 plagg i skapet, hvor 1 av 5 er ubrukte. Vi må begynne å tenke nytt om klær, og alle påvirkere bør være med på dugnaden.

Jeg tror vi kommer langt hvis vi begynner å behandle klærne våre bedre. Ikke vaske på høyest mulige grader hele tiden, kjøpe plagg vi vet vi kommer til å ha lenge og bruke mye. Vi bør bli enda flinkere til å bytte med venner, selge unna eller gi bort til veldedige organisasjoner som trenger de mer enn oss.

Vi har allerede kommet langt, men all den tiden så mange fremdeles får tjene seg rike på å prakke på oss alt vi bør gå ut og kjøpe, mener jeg at veien fremdeles er ganske lang å gå.

Mer enn rabattkoder

Grensen for hva influensere og bloggere har lov til å dele, har etter tid blitt satt ved at de ikke bør reklamere for kosmetiske inngrep og ikke dele ut tilhørende rabattkoder. Men presset blant unge jenter og gutter handler om mye mer enn det.

Så lenge man har makten til å påvirke, bør den også brukes mer fornuftig. Her har influensere en lang vei å gå.

Har du fått med deg disse sakene?

Les også

Vi bør ikke sensurere bloggerne | Maya Hassan

Les også

Jeg ble sjokkert da buksene ikke engang kom over knærne | Kikandi F. Nabatundi

Les også

Vil du hjelpe fattige? Slutt med fattigdomsporno. | Nora Selnæs


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.