Vi må ikke glemme at klimakrisen løses sammen | Jacob Kvanvig

  • Jacob Schrader Kvanvig
Jacob Kvanvig (17) i AUF mener det er feilslått av Rauand Ismail (20) i MDG å kritisere et Unge Høyre-medlem for å være opptatt av klima og miljø samtidig som moderpartiet deler ut oljelisenser i regjering.

Et ungdomsparti kan ikke holdes ansvarlig for moderpartiets politiske beslutninger.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Rauand Ismail i Oslo MDG kritiserer Stine Bentzen i Unge Høyre for hennes uttalelse om at oljen skal utkonkurreres av fornybar energi. Han mener det er paradoksalt at Unge Høyre heier på grønn energi, samtidig som moderpartiet deler ut nye letelisenser.

Da har Ismail misforstått rollen til et ungdomsparti og de grunnleggende demokratiske verdiene våre.

Jacob Kvanvig (17) i AUF mener Rauand Ismail (20) i MDG misforstår rollen til et ungdomsparti når han kritiserer Stine Bentzen (15) i Unge Høyre for partiets politikk i regjering.

Forskjell på ungdomspartiet

Jeg forstår overhodet ikke hvor slik kritikk kommer fra. De er begge enige om at Norge skal fase ut oljen. Et ungdomsparti skal ikke holdes ansvarlig for moderpartiets beslutninger. De skal påvirke partiet og være en stemme for samfunnsengasjert ungdom.

Som AUF-er er jeg selv blitt kjent med dette. I fjor fikk for eksempel AUF gjennomslag for at det relativt oljepositive Arbeiderpartiet skulle verne det sårbare området Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. Jeg er veldig sikker på at både Arbeiderpartiet og Høyre kommer til å bevege seg i en grønnere retning.

Samarbeid på tvers

Det som er flott med demokratiet, er nemlig at ledere og politikere kan byttes ut og erstattes med nye ledere og nye politikere med ny politikk. Kritikken til Ismail er med andre ord uberettiget. Han burde heller gratulere, fremfor å skape forskjeller som ikke eksisterer.

Hele denne saken blottlegger et problem. Vi er ikke åpne for tanken om at klimapolitikk må bli tverrpolitisk. Selv om jeg er uenig med store deler av Unge Høyres politikk, synes jeg det er bra at vi er enige om at klimakrisen bør løses gjennom utvikling av ny og bedre teknologi. Det tror jeg til og med Ismail er enig i, selv om han kanskje ikke vil innrømme det.

Enten løser vi klimakrisen sammen, eller så løser vi den ikke. Ja, Ismail, det haster mer enn noensinne å kutte klimagassutslippene. Derfor er det klokt å være villige til å samarbeide.

Vi må ikke glemme at klimakrisen løses sammen.


Les også

Det er skammelig å lete etter mer olje

Les også

Oljenæringen må bli mindre, men det får vi ikke til ved å forby den

Les også

Vi trenger EU for å løse klimakrisen


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.