Min mamma sier: Ett glass er kultur, to er fyll

Ingen skal grue seg til jul, skriver Anna (14).

Si ;D-innlegg: Barn skal ikke forbinde julen med alkohol og utrygge foreldre.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Mødre har i oppgave å passe på barna sine og være en trygg og kjærlig person. Når mamma drikker, føler ikke barna seg trygge og velkommen i hjemmet.

Er det da barna sin oppgave å passe på henne og se til at alt er bra? Selv om det er jul?

For det er jo hyggelig å ta seg et glass champagne før gjestene kommer på julaften. Og en velkomstdrikk som starten på kvelden. Og et par glass rødvin til middagen. Og litt whisky til desserten. Og en juleøl mens gavene blir åpnet.

Det skader vel ingen? Eller – gjør det?

Julen er en tid der man skal glede seg til å spise pepperkaker, masse dessert, åpne kalendergaver og julepresanger og pynte juletre.

Barn skal ikke forbinde julen med alkohol og utrygge foreldre. Ingen skal grue seg til jul!

Mange barn gruer seg til jul

Likevel er det mange barn som opplever marerittet. Statens institutt for rusmiddelforskning publiserte i 2009 en rapport som konkluderer med at mellom 50 000 og 150 000 barn har foreldre med risikofylt alkoholkonsum. Det er for mange!

På grunn av foreldres alkoholmisbruk, er det mange barn som gruer seg til adventstiden. For de vet at det kommer til å bli verre omkring jul.
Alkoholiserte foreldre kan ødelegge barna sine.

Dette gjør at de kan grue seg til veldig mye mer, få problemer og henge etter på skolen. Mange kan også bli mobbet på grunn av dette. De går rundt og tror at det er deres feil at mamma eller pappa gjør som de gjør.

Senere får en liten del av misbrukerne hjelp til å prøve å bli kvitt avhengigheten. Og det er jo bra, men det er enda viktigere at barna får hjelp.

De som har gått på skolen hver dag, og prøvd å late som ingenting. Det er jo de som trenger hjelp! De blir mentalt ødelagt! Hvorfor ser dere ikke det?

Tenk deg om

Har du noen gang tenkt deg om før du tar den ene ekstra juleølen eller den lille slurken rødvin som var igjen i flasken? Har du noen gang tenkt deg om etterpå at du egentlig burde ha droppet det siste glasset med dessertvin?

Derfor ber jeg alle dere foreldre og voksne, som vet med seg selv eller er blitt fortalt av andre, at dere har et drikkeproblem, om å roe litt ned på drikkingen.

Vær så snill og tenk deg om to ganger før du gjør den feilen som veldig mange andre har gjort, for både andres og ditt eget beste.

Kom deg heller ut på tur i skogen med familien i adventen. Stå på skøyter! Stå på ski! For det er det julen handler om. Vær en god forelder.

Jeg er heldig! Min mamma sier: Ett glass er kultur, to er fyll! Det kan være en god huskeregel når vi nå nærmer oss jul.


Mange gruer seg til jul. Det er ikke nødvendigvis kun på grunn av alkohol. Les flere innlegg:


Hva betyr det at Even er manisk?

Og kan han likevel være forelsket i Isak? Dette var spørsmål Skam-fans stilte seg etter at det kom frem at Even er manisk. Vi spurte Si ;D-psykologen.

Hør svarene her: