SiD

Kelly Marie Tran, på vegne av Star Wars-fansen ønsker jeg å beklage | Tor Erik Martinsen

 • Tor Erik Martinsen (18)

Si ;D-innlegg: For noen dager siden slettet Star Wars-skuespilleren Kelly Marie Tran Instagram-kontoen sin på grunn av hets.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Noen kommentarer angrep skuespillerens vietnamesiske opphav, mens andre grenset mot kjønnsdiskriminering, skriver Tor Erik Martinsen(18). Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN

Engasjement er sunt. Vi har alle en TV-serie eller en filmserie som engasjerer oss så mye at det eneste vi ønsker, er å finne noen å snakke med den om.

Likevel kan ulike fankulturer bli så usunne og giftige at de ikke bare ødelegger seg selv, men også serien som har skapt tilhengerskaren. Den verste av dem alle er Star Wars-fansen, som også jeg er tilhenger av.

Når en serie på størrelse med Star Wars skaper så mye engasjement, er det ikke til å unngå at noen ønsker å tøye strikken litt for langt, skriver Tor Erik Martinsen(18). Foto: Privat.

Hetset i kommentarfeltet

For noen dager siden slettet Kelly Marie Tran Instagram-kontoen sin etter at hun ble hetset i kommentarfeltet. Hun spilte mekanikeren Rose Tico i fjorårets Star Wars-film, The Last Jedi. Filmen fikk gode anmeldelser, men splittet kinogjengere og faste Star Wars-fans.

Flere fans mislikte Trans figur i filmen, og de tok til motmæle på Instagram-kontoen hennes. Noen kommentarer angrep skuespillerens vietnamesiske opphav, mens andre grenset mot kjønnsdiskriminering. Daisy Ridley, som spiller Rey i filmserien, har også slettet sin konto på samme grunnlag.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at skuespillere fra Star Wars-filmene har måttet føle på fansens vrede. De har også lagt sitt hat på både Jake Lloyd og Hayden Christensen, som begge spilte Anakin Skywalker i prequels-serien fra 2000-tallet.

George Lucas, som skapte universet i 1970-årene, er fremdeles forhatt av mange på grunn av prequels-serien. Rian Johnson, som regisserte The Last Jedi, har til og med fått dødstrusler. Fankulturen til Star Wars er utvilsomt den mest giftige jeg har vært en del av. Vi elsker Star Wars like mye som vi hater Star Wars. Det er et evig paradoks.

Sjikanering skaper splid

Det er naturligvis ikke bare negativt. Den norske Star Wars-fansen har sin egen fangruppe på Facebook, og det blir på mange måter sosialt å diskutere de nye filmene som blir utgitt. Vi deltar i undersøkelser og deler topplister. Mange av oss har også forsvart Kelly Marie Tran og slått tilbake mot netthetsen. Emneknaggen #FanArtForRose er et eksempel på dette.

Når en serie på størrelsen til Star Wars skaper så mye engasjement, er det ikke til å unngå at noen ønsker å tøye strikken litt for langt. Sjikanering og hets bidrar til å skape splid i fankulturen, samtidig som det også ødelegger forholdet mellom fansen og filmskaperne.

Beklager på vegne av fansen

Så kjære Kelly Marie Tran, på vegne av Star Wars-fansen ønsker jeg å beklage at noen av oss jaget deg vekk fra Instagram. Det har skjedd før, og det vil nok dessverre skje igjen.

Men jeg har likevel tro på at filmserien samler mer enn den splitter. Vi bør være mer varsomme på hva vi ytrer om andre. Vi vil gjerne se flere Star Wars-filmer i fremtiden, og det er vel kanskje derfor vi lot oss engasjere i utgangspunktet?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Fantasy
 3. Star Wars

Si ;D

 1. SID
  Publisert:

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID
  Publisert:

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID
  Publisert:

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID
  Publisert:

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID
  Publisert:

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID
  Publisert:

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om