SiD

Jeg valgte ikke å være russ i år – i dag er jeg glad for valget jeg tok | Heidi Åsheim

  • Heidi Åsheim (18)
Jeg skulle ønske vi alle sammen kunne ta et oppgjør med dagens russetid, skriver Heidi Åsheim (18).

Si ;D-innlegg: Det er ikke sikkert du går glipp av noe dersom du velger noe annet enn «alle andre».

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er mye man kan si om russetiden: at det er den beste tiden du vil ha på videregående, at skolegangen skal feires med en måneds festing, rulling og drikking, og dersom man velger ikke å være russ, er det tabu.

Russetiden er en del av norske kulturen. Selv for noen av lærerne var det nesten utenkelig at noen valgte ikke å være russ. Allerede første skoledag i VG3 gikk denne frasen igjen: «Hallo alle sammen! Velkommen tilbake – i år er dere russ!»

Følte presset

Jeg tenkte lenge og grundig på om jeg ville være russ. Jeg skrev ned lister med argumenter for og imot og var en tid med i en russegruppe.

Jeg spurte venner – de hadde et svar: Du MÅ jo være russ!

Jeg følte presset, kjente på følelsene av å være utestengt allerede før russetiden startet, men i dag er jeg glad for valget jeg tok. Jeg valgte ikke å være russ. Istedenfor kunne jeg fokusere på skolen, nyte den siste tiden av videregående og ikke minst: spare tusenvis av kroner på drikke, russeklær, landstreff osv.

Det er mange som tenker at det jeg nå skriver, er helt feil: at man kan ikke gå siste året på videregående og ikke oppleve russetiden, men for min del har jeg prioritert annerledes.

Det kommer blant annet en fadderuke første uken på universitetet. Tross alt er det den uken som er viktig for å etablere vennegjengen din og danne det sosiale samspillet for de neste årene av ditt liv. Studietiden ble motivasjonen min for å komme meg greit gjennom russetiden uten rød dress.

Det er ikke «teit»

I dag angrer jeg ikke et sekund på valget mitt. Jeg var med på en fest, snakket med folk som var russ og dem som ikke var det. Noen av dem jeg snakket med som var russ, tenkte på mye av det jeg nå har skrevet: om det virkelig er verdt det, at de bare var russ fordi «alle vennene deres var det», eller at de følte seg så presset at de ikke fant en annen utvei enn å gi etter. Det synes jeg er trist.

Så kjære Sandra Marin Sauge, som skrev innlegg på Si ;D mandag, og alle andre der ute som synes at russetiden har vært uutholdelig: Jeg skulle så gjerne ønske jeg kunne vært der for dere, snakket med dere og motivert dere til å stå imot.

Jeg skulle ønske vi alle sammen kunne ta et oppgjør med dagens russetid. Et oppgjør med drikkepresset, kjøpepresset og ikke minst presset om å være russ.

Og kjære avgangselever i 2019: Vit at det ikke er «teit» å velge noe annet. Det er faktisk modig, veldig vanskelig og ikke minst så viktig! Vi må stå sammen og tørre å stå imot.

For det er ikke sikkert at du går glipp av noe dersom du velger noe annet enn det «alle andre» gjør. Det kan faktisk hende at du får et annet perspektiv på hva som er viktig for deg og livet ditt videre.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Kanskje vil også disse tekstene interessere deg:

Les også

  1. Lone Skjerven (18) endte på sykehus etter russefest. Legene mistenker at hun ble dopet ned.

  2. Før var det et fellesskap. Nå er det apartheid | Karoline Grinaker

  3. Russens svartelister må bort | Ola Gimse Estenstad

  4. Jeg er russ, men ingen drittsekk | Victoria Gjerløw

Les mer om

  1. Si ;D
  2. Russetid
  3. Russen