SiD

Vi må tåle å kjede oss

  • Student Ved Det Juridiske Fakultet I Bergen

Ta med deg mat og gå på fjelltur helt alene med bare dine egne tanker, gjerne flere dager i strekk, skriver Tarjei Ellingsen Røsvoll (20). Dette er et av hans tips for å lære seg å hanskes med tomheten og det å klare å være alene. Foto: © marvent/NTB Scanpix

Du må lære deg å hanskes med tomheten. Du må lære å kjede deg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Idealkroppen eller ideallivet er et umulig prosjekt. Det er ingen vits i å prøve», skrev Jente (20) i et innlegg i september. Utsagnet er en god start, men går etter min oppfatning ikke helt i kjernen til problemet: dagens unge klarer nemlig ikke å kjede seg.

Vi mennesker har forskjellige behov som vi føler vi må oppfylle. Det kan være å få toppkarakter på eksamen eller noe så enkelt som det å spise. Når disse behovene blir tilfredsstilte, kjenner vi en midlertidig lykkerus. Likevel føler vi oss alltid tomme så fort rusen har gitt seg.

Grunnen til det er at forventningen om hvilken lykke vi vil oppnå når vi endelig får A på eksamen, svarer på ingen måte til virkeligheten. Den lykken varer nemlig ikke.

Underholdning døgnet rundt

I dag har norske ungdommer underholdning tilgjengelig døgnet rundt, bare ved å se ned på mobilen. Dette gjør at vi ikke blir vant til å kjede oss. Foreldrene mine brukte å si at det var sunt å kjede seg, og det med god grunn.

Grunnen til det er at forventningen om hvilken lykke vi vil oppnå når vi endelig får A på eksamen, svarer på ingen måte til virkeligheten. Den lykken varer nemlig ikke

Når vi ikke har lært å kjede oss, må vi hele tiden skape nye behov. Det beste eksempelet på det er shopping: «Skal vi dra på shopping» betyr egentlig «skal vi gå i butikkene å skaffe oss noen nye behov?»

Slik fjerner vi kjedsomheten i livet vårt, ved til en hver tid å være på jakt etter nye behov. Men blir vi egentlig lykkeligere?

De aller fleste vil være enige i at shopping er en slags «tom» aktivitet. Et behov som ikke gjør noe annet enn å fylle oss med en midlertidig lykkerus som raskt forsvinner.

Lykke = anerkjennelse?

Aktivitetene som min generasjon vier livet sitt til, er i stor grad knyttet til anerkjennelse. For eksempel trening. Dette gir oss en god følelse i kroppen, men vi trener like mye for å få anerkjennelse fra andre. Vi tenker: «Nå skal jeg bare bli litt tynnere, større, sterkere, så kommer alle til å se helt annerledes på meg».

Jakten på den gode følelsen som anerkjennelsen gir, tror jeg er et sentralt problem for vår generasjon, fordi vi alltid higer etter den.

Når vi ikke har lært å kjede oss, må vi hele tiden skape nye behov

Likevel vil du ikke føle deg lykkeligere dersom du blir sterkere eller tynnere. Du forblir akkurat like tom. Kanskje du rent fysiologisk sett vil føle deg bedre, men det endrer ikke stort. «Likes» på Instagram fungerer på samme måte, bare verre. Her får du ikke engang den gode følelsen som trening gir, men kun noen få sekunders lykke idet noen liker bildet ditt.

Etter det griper kjedsomheten og tomheten deg. Igjen.

Tidligere Si ;D-journalist Julie Berg Melfald mener mange foreldre stiller uppnåelig krav.

Vi må tåle å kjede oss

Den tomheten du føler inni deg, den følelsen av at du må gjøre noe for å bli bedre, den forsvinner ikke. Du kan ikke hige etter å få behovene innfridd, bare for å få ro og tilfredsstillelse i noen sekunder. Du må lære deg å hanskes med tomheten. Du må lære å kjede deg.

Du kan ikke hige etter å få behovene innfridd, bare for å få ro og tilfredsstillelse i noen sekunder

Ta med deg mat og gå på fjelltur helt alene med bare dine egne tanker, gjerne flere dager i strekk. Du kan begynne å tegne, uten å fortelle det til noen. Jeg skriver dagbok om mine egen tanker og verden slik jeg ser den — og er stolt av det.

Vi må tørre å gjøre ting som bare angår oss, som ingen andre vet om, og likevel klare å føle oss bra. Og ikke minst, vi må lære å kjenne på kjedsomheten.

Først da tror jeg vi kan slutte å være «Generasjon prestasjon».

Les også

  1. Madeléne (22): Politikere, hva vil dere gjøre for at færre ungdommer skal slite psykisk?

  2. Verdien av aktiv ungdom

  3. Barn presses til å bli voksne

Tarjei Ellingsen Røsvoll (20). Foto: Privat

Tarjei Ellingsen Røsvoll (20)

Les mer om

  1. Idealmenneske
  2. Ensomhet