Si ;D-året i bilder
Livet ble flyttet hjem. Og det ble tatt et oppgjør med hat og fordommer.
2020 snudde samfunnet på hodet. I spaltene våre har ungdommer debattert, uttrykt frustrasjon og delt personlige historier. De har skrevet om bekymringer og usikkerhet, men også håp for fremtiden.
Her får du et gjensyn med noen av dem.
Landet stenger
12. mars innfører regjeringen de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Dagen etter reiser vi hjem til ungdommer som nå må være hjemme fra skolen.
For hva skjer når livet flyttes hjem?
Klima og kroppspress
Utover våren møter vi flere sterke stemmer. Si ;D fyller 15 år, og vi hører fra noen av dem som bidrar mest i ungdomsdebatten.
Leder i Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt, skriver om fremskritt i klimakampen. Skuespiller Ulrikke Falch skriver om kroppspress. Dette er to av temaene flest unge tar opp hos oss.
Håp for fremtiden?
Pandemien herjer, men vi ser fremover. Si ;D inviterer til konkurranse om håp for fremtiden.
Vinneren blir Birke Dalsgaard Brunner (16). Hun hyller sin egen generasjon:
«Vi er seriøse og tullete, uinteresserte og engasjerte. Vi bør gi deg håp», skriver hun.
Rasisme i fokus
Black lives matter-bevegelsen er for alvor kommet til Norge. Rasisme preger mediebildet og samfunnsdebatten.
Vi møter Yusuf Abdulkadir Isak (20), Reda Al-Shemmari (19), Zuhayr Abdi (20) og Aalaa Abdullahi (21). De forteller om hva det gjør med dem å møte rasisme.
Oppgjør mot hat og fordommer fortsetter utover høsten.
Rauand Ismail (21) skriver om å være homofil og muslim. Nikita Amber Abbas (19) forteller om å være muslim, ha en funksjonshemning og være skeiv.
Et håpløst år?
Mot slutten av året spør vi norske ungdommer om de kan fortelle oss hva som har gått bra i 2020. Vi får inn over 300 svar til konkurransen.
Vinneren ble Zaineb Abdulsatar (17). «Takk Norge for den friheten vi har. Selv om den er satt på vent en liten stund til», skriver hun.
Julekalender om omsorg
Etter nesten et helt år med pandemi går vi inn i en juletid utenom det vanlige.
I Si ;Ds julekalender forteller ungdom enten om noen som har gjort noe beundringsverdig for dem, eller om noen samfunnet bør vise mer omsorg for.
Kalenderen runder av det spesielle året vi har vært gjennom. Andréa Marie Konradis (18) bidrag oppsummerer det som synes å være mange ungdommers holdning i år:
– Det er ekstra viktig å bevare engasjementet. Selv om vi ikke kan møtes og kjempe sammen, må vi likevel ta de riktige kampene og stå opp mot urett.
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.