SiD

Jeg lever et liv på besøk

Slik føles det å være barn av skilte foreldre, skriver skilsmissebarn (14).

Hvor mange voksne ville flyttet hver uke og bodd på to steder? Mest sannsynlig ingen. Hvorfor ikke? Fordi det er utrolig slitsomt. Hvorfor skal barna straffes for at foreldrene velger å skilles?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

50/50-skilsmissebarna lider. Min påstand er at 50/50-løsningen som oftest er foreldrenes ønske. De realiserer seg selv den uken de ikke har barna. De får verdifull alenetid slik at de får ladet opp foreldrebatteriene sine.

Dessuten er ordningen lettvint og rettferdig. For de likestilte foreldrene, vel å merke.

Som å leve i en krigssone

Men bør vi være så opptatt av likestilling når det gjelder skilsmisse?

At likestilling er best for foreldrene, betyr ikke at det er best for barna. 50/50-barna lever ofte i en krigssone mellom foreldrene som på overflaten ser ut til å samarbeide godt. Men barna ser blikkene, hører stillheten og kjenner betydningen av de "liksom-nøytrale" ordene som blir brukt.

Hvor ligger rettferdigheten i å måtte høre på foreldrene klage over glemte ting hos den andre og hvem som har ansvar for å kjøpe hva uke etter uke?

Hvor ligger rettferdigheten i at barn føler at de må takke nei til bursdager i familien, fordi bursdagen er i feil uke?

50/50-barna er nemlig unormalt opptatt av rettferdighet mellom foreldrene og hvilken uke det er.

Få ville holdt ut et slikt liv

Barn gjør som foreldrene sine. Foreldrene er mest opptatt av lik fordeling mellom foreldrene og forutsigbarhet. Derfor velger barna det som er rettferdig for foreldrene.

Barna kjenner ikke etter hva de selv ønsker. Det har ikke foreldrene lært dem. Barna kjenner bare etter hva foreldrene ønsker. De vil jo ikke såre sin mor og sin far.

I tillegg kommer også dette med at mammas hjem kanskje har andre regler, verdier og rutiner enn pappas hjem. Barn bruker tid på å komme inn i dette hver uke, og når de endelig har funnet sin plass hos mamma, er det igjen bare få dager til du må reise til pappa og vende deg til hans hjem. Få voksne ville ha holdt ut et slikt liv!

Lever et liv på besøk

De fleste voksne forsøker å bygge seg et rede. 50/50-barna er fratatt denne muligheten. De lever et liv på besøk.

50/50-barna blir tvunget til å planlegge mer enn andre barn. De lever strengt tatt i en koffert, og når de endelig har fått pakket ut, er det få dager til de må pakke igjen.

Det eneste positive med dette, er at man ikke er alene om denne ordningen. Jeg lever i en generasjon som risikerer å bli utbrente alle sammen på grunn av stress hjemme!

Hvis foreldrene på død og liv skal ha barna 50 prosent hver, så burde det være foreldrene som flytter inn og ut av huset, ikke barna. Da ville nok ordningen ha forsvunnet etter få uker.

Følg Aftenposten Si;D påFacebookogTwitter

Les også

  1. Skilsmisse: Sett barn fri fra 50/50-krav

  2. Ungdommers ufrihet er en trussel mot vår alles frihet

  3. Færre skiller seg og separerer seg

Skilsmissebarn (14)