SiD

Miljøpolitikk er ikke luksus | Hulda Holtvedt

 • Hulda Holtvedt (20)
  Hulda Holtvedt (20)
  Talsperson i Grønn Ungdom
Linda Hofstad Hellelands (H) nylige utspill om miljøpolitikk er kunnskapsløst, toskete og farlig, skriver Hulda Holtvedt (20), talsperson i Grønn Ungdom.

Selv om norsk økonomi er hardt rammet av koronaviruset, blir ikke klimakrisen mindre reell og akutt.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det virker som Høyres programkomitéleder mener dette er tiden for å ofre miljøet i arbeidsplassenes navn.

«Vi har ikke den luksusen lenger», sier Linda Hofstad Helleland om miljøvern i et intervju med Aftenposten tirsdag.

Torsdag fulgte hun opp med et innlegg hvor hun presiserte at oljenæringen ikke skulle røres. Det er kunnskapsløst, toskete og farlig.

Å ta vare på naturen og klimaet har aldri vært en luksus, det er en forutsetning for menneskelig sivilisasjon og avansert liv på jorden.

Dropp oljekrisepakkene

Selv om norsk økonomi er hardt rammet av koronaviruset, blir ikke klimakrisen mindre reell og akutt.

Hvis Helleland får viljen sin, risikerer vi å ende opp med ulønnsomme oljeplattformer, stigende temperaturer og fjorder fulle av gruveslam, fordi vi ikke klarte å holde hodet kaldt.

Eller vi kan være smarte. Istedenfor å sette arbeidsplasser foran miljøet, kan vi benytte sjansen til å skape arbeidsplasser for miljøet. Dropp krisepakkene til Norwegian og oljebransjen, og sørg heller for å sikre kollektivtransporten, bygge ut togstrekninger og gi statlig gass i fornybare næringer.

Hulda Holtvedt (20), talsperson i Grønn Ungdom.

Forebygge, ikke fremskynde

Tiltakene vi setter inn mot koronakrisen, er en historisk mobilisering av samfunnets ressurser. De må brukes på å forebygge, ikke fremskynde, andre kriser som truer liv og helse.

Ungdommer i hele landet holder seg nå hjemme og møter vennene sine digitalt, i solidaritet med de eldre generasjonene. Det er ingen som tenker at det bare er risikogruppene som skal bære byrden ved koronaepidemien.

Du klapper ikke den 60 år gamle faren din med diabetes på skulderen og sier «flott at du engasjerer deg, men det er urealistisk for meg å droppe russetiden». Pandemien er vår felles krise, på tvers av generasjoner.

Generasjonssvik

Denne selvsagte generasjonssolidariteten må gå begge veier. De eldre generasjonene kan ikke la oss unge stå alene med den enorme børen det er å bekjempe globale klimaendringer.

Hvis Høyre ofrer klimaet og umistelige naturverdier i sin iver etter å vinne neste valg, er det et utilgivelig generasjonssvik. Gjenoppbyggingen etter korona har allerede startet, og den må skje på en måte som ikke kjører oss hodestups ned i neste grøft.


Har du fått med deg disse?

 1. Les også

  Vi oljesjeiker i nord koker jorden vår | Anna G. French & Elida Lundsbakken

 2. Les også

  Jeg håper koronakrisen sprekker vår ignorante boble | Marie Nordlie

 3. Les også

  Nye E18 trengs for oss som vil raskt gjennom Oslo | Håkon Snortheim


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Trapper opp streiken: 1.300 nye lærere tas ut i streik fra neste uke

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5