SiD

Vær kvinne slik du selv ønsker | Sophie Glenne Sermenghi

  • Sophie Glenne Sermenghi (18)
    Sophie Glenne Sermenghi (18)

Én av ti kvinner i Norge blitt hetset på nett, og kommentarene går som regel på deres kropp og utseende, skriver Sophie Glenne Sermenghi (18). Bildet er fra årets 8. mars markering på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen

Sett pris på kvalitetene du har, og ikke la deg begrense.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er elev, aktivist, feminist, modell, datter, kusine og bestevenn. Men først og fremst er jeg en sterk kvinne. De siste årene har jeg fått kjenne på hvordan utseende og et brennende engasjement ikke går godt overens.

Men det er først nå jeg velger å ta opp usunne stereotypier rundt jenter og kvinner. Det er takket være videoen som i det siste har gått viralt: «Be a Lady They Said» med Cynthia Nixon.

I videoen snakker de om alt en jente bør være ifølge samfunnets mannsdominerte stereotypier. «Vær en kvinne, sa de. Ikke vær for feit. Ikke vær for tynn.» Jenter vokser opp med syltynne barbiedukker og sladderblader som beskriver hvordan kvinnelige kjendiser «lar seg selv forfalle» om de går opp et par kilo.

Samfunnets dobbeltmoral

I tillegg blir vi fortalt av folk rundt oss, slik som videoen viser, at kroppen vår aldri er god nok. Det er alltids noe vi kan endre. Det er en evig ond sirkel som ingen kommer seg helskinnet ut av.

Som barn får jenter ofte komplimenter på utseende: «Du er så vakker!» eller «Så fin kjole du har!», mens gutter får høre hvor tøffe, smarte og atletiske de er. Når jenter vokser opp, er det forventet at de skal ta vare på utseendet sitt for å opprettholde bildet andre har av oss.

Hvis vi derimot utvikler oss intellektuelt parallelt med dette, og blir engasjerte, kan det bli en stor utfordring.

Av erfaring blir man som kvinne ikke tatt like seriøst hvis vi for eksempel ikke sminker oss og tar på oss fine klær. Men her ligger altså dobbeltmoralen: Hvis vi prøver å være opptatt av hvordan vi ser ut, flyttes fokuset til hvordan vi ser ut, fremfor prestasjonene.

Engasjerte jenter er skremmende

De siste årene har jeg for eksempel hatt diverse verv og lederstillinger hvor jeg har møtt utallige engasjerte kvinner i alle aldre. Alle har opplevd det samme som meg:

Desto mer man tar til orde for ting man engasjerer seg for, jo oftere får man høre fra gutter og menn at de synes en virker «skremmende» og «bossy».

Uansett hvor rolig, behersket og logisk en fremstår.

Engasjerte jenter og kvinner skremmer tydeligvis både gutter på min alder og flere voksne menn.

Sophie Glenne Sermenghi (18). Foto: Privat


Langt fra likestilte

Så til deg som sier vi bor i et fullstendig likestilt land: Du tar mektig feil! Slike usunne og paradoksale bilder av hva en kvinne bør være, dominerer også det norske samfunnet. Det viser nøyaktig hvor langt unna vi fortsatt er fra likestilling.

Ifølge en undersøkelse fra Amnesty International Norge har én av ti kvinner i Norge blitt hetset på nett, og kommentarene går som regel på kropp og utseende. På grunn av dette begrenser hele 28 prosent seg for å unngå trakassering.

Dermed har jeg en beskjed til alle jenter og kvinner: Du er unik og bra nok akkurat som du er! Vær kvinne slik du selv ønsker.

13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

  1. Likestilling
  2. Norge
  3. Barbie
  4. Samfunnet
  5. Girls
  6. Kropp
  7. Klær