SiD

Når bloggere blir leger og helse blir trendy | Adelina Trolle Andersen

  • Adelina Trolle Andersen
Skal vi virkelig lytte til råd som koster oss mer enn vi har, ikke fungerer og i verste fall være farlig? spør Adelina Trolle Andersen.

Bloggere som leker leger skaper en helsetrend om at vi skal føle oss bedre, ikke nødvendigvis bli bedre.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære bloggere. Kjære alle som leser blogger. Kjære alle som henger på nettet. Det er på tide å lære seg kildekritikk fremfor oppbygging av image. Det er på tide å bli mer skeptisk.

Men ikke til legemiddelindustrien. Ikke til leger, farmasøyter - helseutdannede. Men til råd fra ufaglærte. De vanlige folka, som deg og meg.

Medisiner, vaksiner og kosttilskudd - ufaglærte har gjort det til en del av trendene sammen med klær, sminke og hår.

Fag, ikke mote

Ufaglærte bloggere som Sophie Elise Isachsen og Andrea Badendyck gir råd om bruk av kosttilskudd som Good for me. Caroline Berg Eriksen ga råd om den naturlige prevensjonen, Natural Cycles.

I ettertid beklaget Eriksen, endret innlegget og sa hun burde ha etterspurt bedre dokumentasjon. Det vitner om kritikkverdige forhold rundt flere bloggeres kritiske sans.

Helse er et fag, ikke mote. Det er statistikk og fakta. Og det manipuleres.

Helse er et fag, ikke mote. Det er statistikk og fakta. Og det manipuleres.

Statistikk misbrukes for å begrunne irrasjonelle, udokumenterte påstander. Ikke alt har en sammenheng fordi det kan illustreres gjennom to like linjer eller grafer i paint.

Trenger ikke kosttilskudd

VG ba om gjennomgang fra Mattilsynet om toppbloggeres råd om kosttilskudd. De fant at det var ulovlig, potensielt farlig og feil. Flere av påstandene var ikke i tråd med EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander.

Kosttilskudd er produkter som oftest gir oss ekstra vitaminer og mineraler.

Har vi et variert kosthold er ikke dette noe vi trenger, med mindre vi er syke eller går på spesielle medikamenter.

Det gjør råd om kosttilskudd til råd som skal komme fra leger, ikke fra ufaglærte bloggere.

Kan være farlig

Feil informasjon om kosttilskudd er ikke like skremmende som misbruk av statistikk når det kommer til vaksiner og medisiner. Men jeg ser det som en del av «trenden» om det «naturlige».

En trend som sier at vi bare skal føle oss bedre. Det betyr ikke nødvendigvis at vi er bedre. Det betyr ikke engang at det var noe galt med oss i utgangspunktet.

Skal vi virkelig lytte til råd som koster oss mer enn vi har, ikke fungerer og i verste fall være farlig?

Selv om feil informasjon om kosttilskudd ikke er like skremmende, betyr det ikke at det ikke er farlig. For mye vitamin D kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen. For høyt inntak av vitamin A kan føre til benskjørhet og fosterskader. Det er ikke uten grunn at vi har forskrift om kosttilskudd.

Halvparten av studielånet

Ikke bare kan det være farlig, det er også dyrt. I fjor testet VG matintoleranse-tester hos flere ulike klinikker. Journalisten, Marie Kingsrød, er like gammel som meg selv.

I en alder av 21 ble hun anbefalt kosttilskudd som i løpet av ett år ville kostet henne nærmere 50 000 kroner. Kosttilskuddene hun ble anbefalt er, ifølge medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, ubrukelige.

Bloggere får produktene gratis og betalt for å skrive om dem. Men for meg, og de flest 21-åringer i landet, er 50 000 kroner halvparten av hva vi får i studielån- og stipend.

Skal vi virkelig lytte til råd som koster oss mer enn vi har, ikke fungerer og i verste fall være farlig?

Slik finner jeg det uforståelig at flere bloggere føler de kan bruke en forbilderolle, eller et samfunnsansvar om du vil, til å gi råd om helse.

Ikke når det eneste rådet som er forsvarlig å gi, er å gå til legen og lytte til de som vet hva de prater om.


Kostholdsråd og kostholdstrender florer på nettet. Les andre innlegg som tar opp samme tema:


Veggis, veganer, fleksitaner

Alle tre er representerte i studio. Vi spør:

Hva betyr det egentlig å være fleksitaner? Er mennesket skapt for å klare seg uten kjøtt? Hva kan egentlig en veganer spise?

Hør den med ett klikk her:

#SK2016 og kroppspress

Kroppspresset, forventningen om å være tynnest, sterkest, sprekest, dominerer hverdagen til omtrent alle i dag. Hvordan kan vi unngå det? Vi diskuterer!

Gjester:

Debattant Mathilde Vig (17), psykologkandidat Jørgen Flor og Margrete Bjørge Katanasho, påtroppende politisk nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. Mattilsynet
  2. Legemiddelverket
  3. Blogging
  4. Kostholdsråd