SiD

Debatt: Kommune-Norge må redde flyktningene

 • Sentralt Ungdomsråd I Oslo (sur)
 • Maria Skage El-yousef
 • Rami Chumber

Syrere som oppholder seg i en flyktningleir i Tyrkia. Lohne Jørgen R

Over 11 millioner mennesker er på flukt som et resultat av borgerkrigen i Syria. Det er på tide at de norske kommunene innser at dette handler om mer enn økonomi.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Debatten om syriske flyktninger har preget nyhetsbildet i over et år, men sjokkerende nok er det blitt en økonomisk sak fremfor den humanitære saken det i realiteten er snakk om.

Det er mange kommuner som har gjort mye, men det er også en del kommuner som ikke bosetter noen flyktninger.

Grusom borgerkrig

I flere tiår har al-Assad-familien kontrollert Syria og undertrykt en stor del av landets befolkning.

Da Syrias tidligere president Hafez al-Assad døde i 2000, fikk det syriske folket nytt håp. Dessverre var det ikke sånn at alt endret seg da hans sønn, Bashar al-Assad, kom til makten.

Rami Chumber og Maria Skage El-Yousef håper kommunene tar ansvar for de syriske flyktningene. Privat

Han var ikke svært ulik sin far, og folkets håp sluknet raskt. Ikke bedre ble det da den arabiske våren brøt ut i 2011 og førte med seg utallige opprør. En grusom borgerkrig herjer i dag i Syria, og krigen blir stadig mer brutal.At IS prøver å erobre staten, bidrar ikke til at konfliktene løses noe fortere. Over 11 millioner barn, menn og kvinner lider som resultat av denne humanitære krisen og er avhengige av at det internasjonale samfunnet hjelper til.

Knust av svenskene

Mens Syria-krisen herjer for fullt i Midtøsten og over 11 millioner mennesker er på flukt, sitter vi her hjemme og koser oss med potetgull tilsvarende nok penger til å redde i hvert fall 10.000 av dem.

Les også:

Les også

50.000 facebookmedlemmer til Refugees Welcome to Norway på en uke

Men vi foretrekker heller å holde godt fast om potetgullposen mens vi ser på alt det grusomme som vises på nyhetene; som en hvilken som helst annen actionfilm. Mens vi sitter og spiser potetgull og fryder oss over de snaue 4000 flyktningene vi har bosatt, har «Söta bror» slått oss ned i støvlene.

Sverige har gjort en innsats Norge bare kan drømme om og har tatt imot over 56.000 syriske flyktninger siden borgerkrigen startet i 2011. Det er tragikomisk å se at vi ellers er så kompetitive overfor nabolandet vårt, men at vi i flyktningdebatten forholder oss fullstendig apatiske.

Flertall for 10.000 flyktninger

Det er svært frustrerende å være vitne til stortingspolitikernes mangel på produktivitet når hele den vestlige verden har anerkjent Syria-katastrofen som den største siden 2. verdenskrig.

Kompromisset med 8000 flyktninger fremfor 10.000, som Stortinget konkluderte med, var totalt unødvendig, ettersom det allerede var etablert et stortingsflertall for 10.000 syriske flyktninger til Norge (mellom Ap, SV, Sp, MDG, Venstre og KrF).

Dette er tydelig fordi alle partiene på Stortinget utenom Høyre og FrP har vedtatt å ta imot 10.000 syriske flyktninger på landsmøtene sine (partienes høyeste demokratiske organ) . Kompromisset med Høyre var der kun for å sørge for en bredere politisk enighet.

I mellomtiden er det 2000 syrere som ikke faller under kvoten, kun fordi stortingspolitikerne synes det er koselig når alle er enige.

Spytter parlamentarismen i ansiktet

Det kanskje mest urovekkende med hvordan norske politikere har reagert på krisen er at vi har en finansminister som ber kommunene sabotere et stortingsvedtak ved å si nei til å bosette flyktninger, en gest som nærmest tilsvarer å spytte den norske parlamentarismen i fjeset.

Les også: Lurer du på hvorfor flyktningene kommer akkurat nå? Aftenposten har tidligere skrevet denne saken, der spørsmålet besvares i fire punkter.

Uavhengig av hva Siv Jensen oppfordrer til er det utrolig viktig at kommunene tar inn så mange flyktninger som de har kapasitet til. Nesten 60 % av landets ordførere svarte nei da de ble spurt av NRK om de mente de hadde nok boliger til å ta imot kvoteflyktningene.

Attpåtil svarte 80 % at de mente kommunen ikke har økonomisk kapasitet til å ta imot flyktninger om ikke staten betaler hele regningen.

- Siv Jensen spytter på parlamentarismen, skriver Rami og Maria. Ørn Borgen

Ungdommen vil doble antall flyktninger

I motsetning til politikerne på Stortinget, ville ikke Oslo-ungdommen ha inngått et kompromiss som medfører at vi redder langt færre liv enn vi i utgangspunktet kunne gjort. I februar i år formidlet ungdommer i Oslo som deltok på Ungdommens bystyremøte (UBM) ønsket om at Oslo kommune dobler antallet flyktninger de bosetter.

Ungdommen forstår at dersom disse 11 millioner menneskene skal ha noen sjanse til å overleve, er det internasjonale samfunnet nødt til å hjelpe til.

Norge, som verdens rikeste land, har uendelig mange ressurser å bidra med. Vi kan både hjelpe til i nærområdet og vi kan hjelpe dem her i landet; men dette kan ikke skje dersom Norges kommuner ikke bidrar.

Selvfølgelig kan det fremstå svært utfordrende for kommunene å bosette mennesker på flukt fra krig, spesielt når Oslo kommune kun tør å bosette 291 flere flyktninger enn tidligere. Oslo kommune er derfor nødt til å være et forbilde i denne flyktningkrisen, og doble antallet flyktninger de bosetter, slik at de andre kommunene kan se at det ikke er så grusomt som Siv Jensen skal ha det til.

Christer Myklebust (19):

Les også

«Det er ikke er synd på oss for at de må komme. Det er synd på dem fordi de må flykte.»

Opp til kommunene

Stortingspolitikerne er ferdig med å diskutere en økt kvote for syriske flyktninger. Det gjelder nå å få bosatt de 8000 flyktningene. Debatten er nå flyttet til Norges 428 kommuner, og det er viktig at den tas i hver og en av dem.

Hvis ikke Oslo går fram som et godt eksempel, hvordan kan det forventes at resten av Kommune-Norge tar del i dugnaden? Det er viktig å finne nye løsninger for å redde flest mulig flyktninger. Vi oppfordrer hele Norges befolkning til å ta debatten, særlig med tanke på at det i år er kommunevalgkamp.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter , Snapchat og Instagram(aft.sid).

Les mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Siv Jensen
 3. Syria
 4. Flyktninger

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Presidentens dristige plan har sendt én million sivile på flukt. Situasjonen i Syria omtales nå som verre enn på lenge.

 2. VERDEN

  FN: 900.000 drevet på flukt nordvest i Syria

 3. VERDEN

  Livredde flyktninger prøver å stikke av i Nord-Syria. De er ofre for en plan som ble lagt da borgerkrigen startet.

 4. DEBATT

  Flyktninger med nedsatt funksjonsevne blir sittende på mottak | Eriksen og Holte

 5. VERDEN

  Sluttkampen nærmer seg i Syria. Det får dramatiske konsekvenser for mange mennesker.

 6. POLITIKK

  Støre 2015: - Norge må ta imot 10.000 Syria-flyktninger Støre 2017: Vil ikke lenger gi løfter om antall flyktninger