SiD

Jenter må si ifra

Skal jeg spørre om jeg kan ta på puppen hennes eller skal jeg bare føle meg frem?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

De fleste gutter vil sjeldent noe vondt, men det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal opptre i et samfunn der gutten er forventet å ta initiativ ovenfor jenta, skriver Johannes Bangum (20). NTB Scanpix/Fotolia

Debatten om seksuell trakasering og voldtekt har herjet i mediene de siste ukene.

Det er gjerne to syn som går igjen: «menn generelt har et stort problem siden de oppfører seg på denne måten,» sier feministene, mens vanlige menn ikke føler seg rammet av kritikken og mener problemet består av noen få onde menn som voldtar.

Jeg tror denne debatten trenger å bli mer nyansert.

En vanlig kveld

Johannes Bangum Privat

Festen går mot slutten og en jente du kjenner litt fra før av spør om hun kan sove hos deg. Du sier ja og håpet om å få en god slutt på kvelden får et etterlengtet oppsving. Dere ender opp i samme seng og sier god natt. For mange kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre nå.Jenta kan være interessert i deg eller ha et oppriktig ønske om å bare sove. Eneste måten å finne ut av det er ved å gjøre et forsøk; prøve seg litt frem.

Det er her spørsmålet gjør seg gjeldende: Skal jeg spørre henne? Eller skal jeg prøve å stryke henne litt oppover siden og over puppene?

Fra den siste tidens debatt kan man få et inntrykk av at det eneste riktige er å spørre henne: «Vil du at jeg skal ta på puppene dine? Er du interessert i meg?»

Vil bli oppfattet som sosialt tilbakestående

Det er åpenbart veldig få som hadde gjort dette i virkeligheten. Jenta kan til og med oppfatte gutten som sosialt tilbakestående om han spør om dette. Derfor er det bare ett alternativ igjen: prøve seg frem med beføling.

Noen ganger vil dette være etter jentas ønske, og hun vil gi positiv respons tilbake. Andre ganger vil jenta føle seg tråkket på. Om han fortsetter fordi jenta ikke gir noe respons kan hun muligens føle at det er et overgrep, samtidig som gutten kun har gode intensjoner.

Derfor er det så viktig at jenter sier ifra; om det er noe du opplever som ubehagelig bør du si det til gutten. De fleste gutter vil sjelden noen noe vondt, men det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal opptre i et samfunn der gutten er forventet å ta initiativ overfor jenta.

Kan ikke vite om handlingen er «uønsket»

Et vanlig spørsmål for å måle seksuell trakkasering er: «har du opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet?» En gutt i situasjonen ovenfor kan fort falle under kategorien «seksuell trakassering» eller «seksuelt overgrep».

Men man kan vel egentlig ikke vite om handlingen er «uønsket» før man har prøvd? Det eren realitet i dag at gutter «prøver seg litt frem». Derfor er det ofte opp til jenta å si nei om hun ikke har lyst.

Engasjererdette temaet deg? Si ;D-redaksjonen anbefaler også:

Les også

Jeg voldtok - uten å vite det

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

Folkens, vi har ikke dårlig tid!

Les også

Dette er min feminisme. Hvordan er din?

Les også

Derfor burde vi fjerne lekser

Johannes Bangum (20)

Relevante artikler

 1. SID

  Smakløst å skreve over kjæresten uten lov

 2. KOMMENTAR

  «Vil du ha sex med meg?» Spørsmålet dreper kanskje stemningen, men det gjør også sex uten samtykke.

 3. SID

  «Lammekjøtt» (20): - Jeg er ikke overfølsom. Jeg er lei.

 4. SID

  Vi oppdrar jentene til at «gutter bare er gutter»

 5. DEBATT

  Voldtekt er ikke sex du ikke egentlig vil ha. Voldtekt er overgrep du ikke kan eller tør verge deg mot | Anki Gerhardsen

 6. KOMMENTAR

  Se i skyggen av #metoo. Der står seksuelt trakasserte menn og kvinnelige overgripere