Jenter må si ifra
Skal jeg spørre om jeg kan ta på puppen hennes eller skal jeg bare føle meg frem?
Debatten om seksuell trakasering og voldtekt har herjet i mediene de siste ukene.
Det er gjerne to syn som går igjen: «menn generelt har et stort problem siden de oppfører seg på denne måten,» sier feministene, mens vanlige menn ikke føler seg rammet av kritikken og mener problemet består av noen få onde menn som voldtar.
Jeg tror denne debatten trenger å bli mer nyansert.
En vanlig kveld
Festen går mot slutten og en jente du kjenner litt fra før av spør om hun kan sove hos deg. Du sier ja og håpet om å få en god slutt på kvelden får et etterlengtet oppsving. Dere ender opp i samme seng og sier god natt. For mange kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre nå.Jenta kan være interessert i deg eller ha et oppriktig ønske om å bare sove. Eneste måten å finne ut av det er ved å gjøre et forsøk; prøve seg litt frem.
Det er her spørsmålet gjør seg gjeldende: Skal jeg spørre henne? Eller skal jeg prøve å stryke henne litt oppover siden og over puppene?
Fra den siste tidens debatt kan man få et inntrykk av at det eneste riktige er å spørre henne: «Vil du at jeg skal ta på puppene dine? Er du interessert i meg?»
Vil bli oppfattet som sosialt tilbakestående
Det er åpenbart veldig få som hadde gjort dette i virkeligheten. Jenta kan til og med oppfatte gutten som sosialt tilbakestående om han spør om dette. Derfor er det bare ett alternativ igjen: prøve seg frem med beføling.
Noen ganger vil dette være etter jentas ønske, og hun vil gi positiv respons tilbake. Andre ganger vil jenta føle seg tråkket på. Om han fortsetter fordi jenta ikke gir noe respons kan hun muligens føle at det er et overgrep, samtidig som gutten kun har gode intensjoner.
Derfor er det så viktig at jenter sier ifra; om det er noe du opplever som ubehagelig bør du si det til gutten. De fleste gutter vil sjelden noen noe vondt, men det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal opptre i et samfunn der gutten er forventet å ta initiativ overfor jenta.
Kan ikke vite om handlingen er «uønsket»
Et vanlig spørsmål for å måle seksuell trakkasering er: «har du opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet?» En gutt i situasjonen ovenfor kan fort falle under kategorien «seksuell trakassering» eller «seksuelt overgrep».
Men man kan vel egentlig ikke vite om handlingen er «uønsket» før man har prøvd? Det eren realitet i dag at gutter «prøver seg litt frem». Derfor er det ofte opp til jenta å si nei om hun ikke har lyst.
Engasjererdette temaet deg? Si ;D-redaksjonen anbefaler også:
Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).
Johannes Bangum (20)