Det er ikke en kompliment. Det er trakassering!

Opplever du seksuell trakassering, er det sannsynligvis noen som mener det var fordi du gikk med en utringet topp eller hadde sminket deg litt for mye, skriver Edel Malene Farstad (16).

Gatetrakassering handler ikke om å være hyggelig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.
IMG_7396-KkSlWoQeZC.jpg

Vi lever i en kultur som forteller unge jenter at dersom de opplever seksuell trakassering skal de ta det som en kompliment, eller i det minste bare godta de uønskede kommentarene eller tilnærmelsene man opplever.Hvis vi blir plystret på av en fremmed mann eller ropt etter av en guttegjeng i byen, har vi lært oss bare å se ned og gå videre uten å svare. Blikket ned, gå litt raskt forbi, kanskje ta opp telefonen og late som du snakker med noen for å virke opptatt.

Dra skjørtet litt lenger ned, kneppe igjen jakken, ikke møte blikket deres.

Alle blir trakassert

Noen ganger føles det å være jente som å være grunnleggende skyldig i andres handlinger. Opplever du seksuell trakassering, er det sannsynligvis noen som mener det var fordi du gikk med en utringet topp eller hadde sminket deg litt for mye. Dette er selvfølgelig ikke grunnen.

Jenter som ikke bruker sminke og går med heldekkende klær, blir også utsatt for dette. Trakasseringen skjer uansett.

Bare det å eksistere som jente og ha en kropp, sender tydeligvis ut et signal om at her er det lov å kommentere på absolutt alt, enten det er positivt eller negativt.

En normal del av hverdagen

De fleste guttene jeg kjenner synes ikke det er like ubehagelig å gå hjem etter at det er blitt mørkt, og setter ikke opp farten dersom de møter på noen eldre jenter alene på veien. De fleste gutter har ikke fått høre gjennom hele oppveksten at dersom de går med singlet og shorts, er det bare å regne med noen pågående fremmede eller ekle kommentarer langs veien.

Det burde ikke føles mer utrygt å gå hjem i kveldingen fordi man er jente, og jenter burde ikke oppleve å få skylden for trakasseringen de opplever.

Gatetrakassering er blitt noe som de fleste unge jentene jeg kjenner bare finner seg i, eller har akseptert som en normal del av hverdagen. Det burde ikke være sånn.

"That ass!"

Gatetrakassering handler ikke om å være hyggelig eller gi en kompliment.

Hvis man har et brennende ønske om å fortelle noen hvor bra de ser ut, er det absolutt mulig å gå bort, introdusere seg selv og formidle det man vil si på en høflig måte. Det er ikke det at vi jenter ikke kan ta imot en kompliment – vi gir hverandre komplimenter hele tiden.

Det er de uønskede, drøye kommentarene fra folk man absolutt ikke kjenner, som er problemet. Hvis du sitter i bilen din og roper "That ass" til en forbipasserende jente, er det sannsynlig at du selv forstår at hun ikke vil løpe etter deg for å be om telefonnummeret ditt.

Eksisterer kun for menn

Gatetrakassering handler om å minne jenter på at utseende vårt til stadighet er mulig å kommentere enten i negativ eller positiv forstand. Det handler om å minne jenter på at deres kropp til enhver tid eksisterer for menn.

Seksuell trakassering er ikke en kompliment, og unge jenter fortjener bedre enn å bli utsatt for det og få skylden for det etterpå.

Teksten ble først publisert på nettstedet Underarbeid.com.

Følg Aftenposten Si;D påFacebookogTwitter

Les også

Mulla Krekar, nå er det nok!

Les også

Jeg skal ikke shoppe i 2015. Blir du med?

Les også

Generasjon post-oljebarna

Edel Malene Farstad (16)