SiD

Skal du på halloweenfest i år? Dropp «indianer»-kostymet | Oda Ruud

  • Oda Ruud (21)
Uramerikansk folkedrakt er ikke et kostyme, skriver skribenten. Bildet viser finansminister Siv Jensen (Frp) i indianerkostyme på en høstfest i 2017. Reaksjonene på kostymevalget var mange.

Urbefolkningen i Amerika har lidd gjennom århundrer. Det er ikke noe som skal romantiseres eller hvitvaskes i den vestlige kulturen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er oktober, og det betyr halloween for mange. Dagen er gjerne forbundet med godteri og sprell, eller knask eller knep, om du vil.

Det er en dag det skal være lov å ha det gøy og kanskje gå litt over streken. Ta på seg noe man kanskje ikke ville tatt på seg ellers. Det er greit, og det er gøy.
Men jeg har en oppfordring til de av oss som skal kle seg ut: Ikke vær hun som dukker opp utkledd som «flørtende Pocahontas» eller «høvdingdatter». Ikke vær en Siv Jensen.

Ikke ta på deg et hodeplagg av fjær, ikke mal deg i ansiktet, ikke gå rundt med pil og bue og kall deg «indianer» for kvelden. Det er ikke greit, og det er ikke gøy.

Respektløst og flaut

For uramerikansk folkedrakt er ikke et kostyme. Å bruke et slikt ord om drakten er respektløst, flaut og vitner om manglende empati og respekt for viktig historie. Det er ikke å verdsette kultur.

Urbefolkningen i Amerika har lidd gjennom århundrer. Gjennom fordømmelse, utnyttelse og ikke minst kolonialisme. Det er ikke noe som skal romantiseres eller hvitvaskes i den vestlige kulturen.

Oda Ruud (21).

Hvite og privilegerte mennesker i Norge, som meg selv, har aldri lidd under slik absolutt urettferdighet og undertrykking. Vi er aldri blitt diskriminert fordi vi ser ut på en spesiell måte. Vi har rent drikkevann, og vi må ikke kjempe hver dag for å leve slik vi ønsker. Derfor er det viktig at vi, når vi tross alt lærer om dette både på skolen og ved å observere grovt undertrykte grupper i dag, bryr oss. Vi må bry oss, og vi må si ifra.

Noen andre forslag

Så jeg sier ifra. La «Sexy Pocahontas»-kostymet, som for øvrig seksualiserer en hel kultur, bli værende i butikken. Så dør det kanskje ut. Hvis det var planen din å gå utkledd som Pocahontas i år, legger jeg ved en liste over alternative kostymer, både morsomme og skremmende, som du kan gå for:

Medlem av Mannegruppa Ottar, The Night King, Donald Trump, død sykepleier, fanatisk prest, gjenferd, Post Malone, 14-åring på elsparkesykkel eller en gjeng på utdrikningslag.


Vil du lese mer fra våre Si; D-skribenter?

Les også

  1. Hvorfor blir dere gamle menn i kommentarfeltet så forbannet over likestilling?

  2. Det er først nå jeg innser at jeg har vært med på å ødelegge et liv

  3. Vi burde snu på aldersgrensen. Å bli medlem av et trossamfunn burde være forbudt før man er 15 år.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Kostymer
  2. Siv Jensen
  3. Kultur
  4. Halloween