SiD

Jeg er utrolig lei av å høre løgnen om at klimastreikerne ikke kommer med løsninger | Selma Flo-Munch

 • Selma Flo-Munch (18)
  Rød Ungdom

Hvordan kan politikere sitte og irettesette ungdom som synes at privilegerte Norge må slutte å pumpe opp klimaendringer og økologiske kriser? skriver Selma Flo-Munch. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Vi sitter med makten som bare ungdomsgenerasjoner besitter overfor foreldregenerasjoner; snart er det de som er avhengige av oss.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

På Si ;D torsdag 26. september skriver Lukas (19) at han ikke støtter sine medelever i streiken og ber dem om å tenke seg om. Dette begrunner han med at «de unge ikke bidrar til økonomien» og da er det ikke en «kostnad for dem som sitter med makt» om man ikke lytter til klimastreikerne.

Det er kanskje Lukas som må tenke seg om en gang til.

Om noen år blir det vår tur til å arbeide og forsørge våre foreldre når de ikke lenger kan stå i jobb. Kunnskapen vi går glipp av på skolen, er dermed forhandlingskortet vårt.

– Kunnskapen vi går glipp av på skolen er forhandlingskortet vårt, skriver Selma Flo-Munch. Foto: Privat

Økonomisk makt

Det er en grunn til at politikere ikke vil gi oss gyldig fravær: Utdanningen vår er uvurderlig for samfunnet. Hvis norsk ungdom står uten både vitnemål og mulighet til å studere og arbeide vil dette ha store konsekvenser for norsk økonomi.

Denne uken kom rapporten som viste at vinteren vår stadig blir kortere på grunn av den globale oppvarmingen. Hvordan kan politikere da sitte og irettesette ungdom som synes at privilegerte Norge må slutte å pumpe opp klimaendringer og økologiske kriser?

Lei av løgner

Jeg er også utrolig lei av å høre løgnen om at klimastreikerne ikke kommer med løsninger. Vi streiker nemlig for noe Norge burde ha gjort for lenge siden. Avvikling av oljenæringen. Vi trenger et nytt økonomisk system som ikke avhenger av evig vekst, og politikere som tar neste generasjoners rett til en levedyktig klode på alvor.

Vi har i dag nok kompetanse og tiltak til å redde oss fra klimakrisa. Vi trenger at tiltakene vi allerede har må settes inn nå - ellers er det for sent.

Enorm makt

Den store skepsisen og kritikken fra mange hold viser at vi sitter med enorm makt. Vi sitter med makten som bare ungdomsgenerasjoner besitter overfor foreldregenerasjoner; snart er det de som er avhengige av oss.

Bevegelser kan flytte fjell større enn oljeplattformer, og det er dette Jordens klima trenger. Vi må kreve tilbake fremtiden vår - vi må streike nå!


Les også

Hva har klimastreikerne egentlig oppnådd? spurte Lucas (19)

Les også

Jeg er én av mange klimaengasjerte ungdommer. Noen av tilbakemeldingene vi får, burde egentlig ikke deles, skriver Hedwig Thiery Aresvik

13–21 år? Vil du gjøre som Selma og skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Klima
 2. Fremtiden
 3. Samfunnsdebatt
 4. Streik
 5. Global oppvarming
 6. Utdanning

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Hva har klimastreikerne egentlig oppnådd?

 2. SID
  Publisert:

  Kjære politikere: Vi er enige med dere! Hilsen skolestreiker

 3. SID
  Publisert:

  Berg skylder ikke på oljearbeiderne

 4. SID
  Publisert:

  Vi er vitne til et svik uten like fra foreldregenerasjonen

 5. SID
  Publisert:

  Fuktige fadderuker viderefører sosiale forskjeller

 6. SID
  Publisert:

  Plan svarer på kritikken: – Vi driver ikke med «fattigdomsporno»