Det hjelper lite at nordmenn får en tredje dose

  • Dunya Hosseini
Fattige land er i faresonen under pandemien, mens vi rike land blir tryggere og tryggere, skriver Dunya Hosseini (16).

Det er sløsing av både penger og dyrebare ressurser.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Omtrent 43 prosent av verdens befolkningen er vaksinert med to vaksinedoser. I Afrika bor det 1,4 milliarder mennesker. Der er bare 4,4 prosent fullvaksinerte.

Og nå er vi nordmenn så privilegert at vi får tilbud om en tredje dose. Hva er det som har gått galt?

Hensikten med en vaksine er å skape immunologisk hukommelse slik at kroppens immunforsvar gjenkjenner viruset. Dermed bekjemper man viruset ved å skape antistoffer. Denne immunologiske hukommelsen oppstår i utgangspunktet ved første dose av vaksinen.

Fattige blir rammet

Den andre dosen hjelper med å styrke immunforsvaret, og antistoffene blir produsert enda raskere. Det er en selvfølge at jo flere vaksinedoser du tar, desto mer beskyttet er du.

Men det hjelper lite at vi får en tredje dose, når de fattigste landene fortsatt venter på både første og andre dose. De fattigste landene er i faresonen, mens vi i rike land bare blir tryggere og tryggere.

De fattige landene er som regel de landene som er dårligst i stand til å håndtere en pandemi. De mangler et fungerende helsevesen og sliter med sosial sikkerhet.

Urettferdig

Dette handler om å skape en rettferdig fordeling av vaksiner. Henriette Westhrin fra Norsk Folkehjelp mener problemet er at rike land har prøvd å sikre seg flest mulig vaksinedoser og ikke tatt hensyn til den globale fordelingen.

I august oppfordret Verdens helseorganisasjon (WHO) om å ikke ta tredje dosen. FN oppfordret også til at vi skulle vente med den tredje dosen. Dette er oppfordringer som Norge og andre rike land ikke fulgte.

Et virus trives godt i befolkninger som ikke har immunitet. Det gir viruset god grobunn for mutasjoner. Jo flere land som får tilgang til første dose, desto mer vil det redusere sannsynligheten for nye mutasjoner som kan spre seg til andre land, inkludert Norge.

Sløsing av ressurser

Dette forklarte vaksineforskeren Gunnveig Grødeland fra Universitetet i Oslo på NRKs «Debatten» 5 oktober. Det spiller ingen rolle hvor godt vaksinert et rikt land er, når det finnes fattige land med lav vaksinasjonsgrad.

Da blir dødelige mutasjoner skapt, og de rike landene er igjen i fare. Det er sløsing av både penger og dyrebare ressurser. Denne pandemien forsvinner ikke så lenge rike land er vaksinert med en tredje dose og de fattigste ikke er vaksinert i det hele tatt.

«Spis maten din. Barna i Afrika sulter» ble vi fortalt da vi var unge. Nå er det plutselig «Ta den tredje dosen, menneskene i Afrika har ikke den første engang».


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!