Fremtiden er ikke pels. Det er på tide å gi opp. | Lina Westermann
- Lina Westermann (19)
Dyr som i det fri ville hatt et territorium på flere kvadratkilometer, blir presset inn i små bur på knapt en kvadratmeter. Og det kaller Fjellman dyrevelferd? skriver Lina Westermann (19). Foto: Rokas Tenys/NTB Scanpix/fotolia / Shutterstock
Si ;D-innlegg: Det er trist at så mye penger blir sløst bort for å opprettholde en næring som bare 10 prosent av befolkningen ønsker å opprettholde.
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
I et Si ;D-innlegg i slutten av november skriver Benjamin Fjellman at man bør ha sett en pelsfarm med egne øyne, for at man skal kunne mene noe om dem. Jeg er uenig. Hvis man vil mene noe om pelsfarmer, bør man ha sett en rev eller mink i sitt rette element og sett hvordan dyr faktisk skal leve.
Fortsatt mener flere at pelsfarmer ikke drives forsvarlig
Mange er for raske med å distansere seg selv fra andre dyr. Akkurat som oss har rever og minker behov for frihet, kjærlighet og trygghet. Pelsfarmer oppfyller ikke noen av disse behovene. Dyr som i det fri ville hatt et territorium på flere kvadratkilometer, blir presset inn i små bur på knapt en kvadratmeter. Og det kaller Fjellmann dyrevelferd? Han er naiv hvis han tror at disse dyrene er i stand til å leve et liv uten stress og frykt.
Tror han ikke ekspertene vet hva de snakker om?
Flere må komme seg på gårdsbesøk, sier Fjellman. Vel, jeg er sikker på at både Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet, Rådet for dyreetikk og Mattilsynet har vært på gårdsbesøk ganske mange ganger, og de mener fortsatt at pelsfarmer ikke drives forsvarlig. Eller påstår han kanskje at ekspertene ikke vet hva de snakker om?
Penger sløses til fordel for pelsnæringen
Hvis man vil ha ren kunnskap, får man den ikke fra pelsbønder.
Pelsindustrien holder seg på bena kun takket være det den får av statlig støtte, som for øvrig er mer enn 20 millioner kroner i året.
Det er trist at så mye penger blir sløst bort for å opprettholde en næring som bare ti prosent av befolkningen ønsker å opprettholde. Hva slags demokrati lever vi i når vi lar de usle 10 prosentene bestemme over oss?
Mange land har allerede innført forbud mot pelsdyroppdrett. I Norge ønsker de fleste politiske partiene å avvikle næringen, og hele 7 av 10 nordmenn er enige. Alle kan se hvordan dette kommer til å ende til slutt. Fremtiden er ikke pels. Det er på tide å gi opp.
Les flere innlegg om pelsdyrindustrien her:
Nytt år – nye lidelser for dyrene, skriver Dagny Sand Haarberg (16).
Siri Martinsen: I fremtiden har pelsdyr i bur ingen plass.
Det som er avgjørende for oss, er hvordan dyrene opplever sin egen velferd, skriver Guri Wormdahl.
Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi høre til en gruppe?
Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.
Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.
- Hør med ett klikk her:
Les mer om
Relevante artikler
Det første vi tenkte var «wow». Pelsdyrgårdene var noe helt annet enn slik vi trodde.
Pelsdyr skal løpe i det fri, ikke bite seg selv i bur
Det er nesten blitt en konkurranse om å få den beste julegaven eller kalenderen
Det skrives om mat slik Elle skriver om klær | Frida Pedersen
Stine Østmoe (16): Det er vondt å tenke på en fremtid uten ulv
Venstresiden vil gjøre 200.000 nordmenn arbeidsløse