Hør meg når jeg skriker: Min hijab, min frihet | Sheima Ali (18)

Min frihet er å ha mulighet til å stå på busstoppet uten å tenke over om bussjåføren vil slippe meg inn, skriver Sheima Ali (bildet).

Si ;D-innlegg: Det er ikke islam som undertrykker meg. Det er menneskene som ikke lytter.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det er artig å se at hijab aldri går av moten, hverken for kritikere eller for muslimske kvinner. Hvor mange tiår til skal vi diskutere det?

«Den er kvinneundertrykkende!»

«De bruker det fordi de får bank hjemme!»

Anklagene er mange, men svarene er enda flere. Vi mangler bare lutre ører, som hører på de muslimske jentene som sier: Dette er mitt valg!

Roper til meg på bussen

Hva er egentlig undertrykking? Er det at jeg velger å gå som jeg vil eller at jeg får merkelapper som nedverdiger meg?

La meg prøve å gi innblikk i hverdagen til en normal jente med hijab i Kristiansand.

Spørsmålet «hvorfor ruller du deg inn i svarte gardiner?», er kanskje det snilleste av dem alle.

Setningen «muslimske jenter må frigjøres fra denne undertrykkende religionen» er det som får det til å koke over for meg. Hva er det jeg skal bli frigjort fra?

Min frihet ligger i å utøve min religion på den måten jeg selv ønsker. Min frihet er å ha mulighet til å stå på busstoppet uten å tenke over om bussjåføren vil slippe meg inn, eller hva jeg må høre fra passasjerene.

Min frihet ligger i å utøve min religion på den måten jeg selv ønsker

Vi har jo de modige herrene som mener at en «muslimhore» som meg må voldtas. De er stolte når skriker dette til meg på bussen.

Det er ingen som rykker seg, selv om bussen er halvfull av voksne. Voksne som prøver å titte ut av vinduet i håp om at våre øyne ikke skal møtes.

Hvordan kan man se en ung jente i øynene når du som et voksent menneske, ser at hun mobbes og hånes? For hva? For at hun har valgt å gå kledd feil?

Hijaben er min krone

La meg definere min frihet for deg. Den er å kunne sitte på en kafé uten at damen ved siden av rister på hodet og slenger en kommentar, om ikke to.

Min frihet er å kunne gå hjem fra skole eller jobb uten å bli forfulgt.

Mitt håp er å vite at min mor ikke skremmes ihjel av voksne, feige menn som går etter eldre kvinner.

Jeg har prøvd å forstå hva som menes med undertrykking. Er det islam som undertrykker meg? Er det hijaben min? For om du tror at det er islam, tar du mektig feil.

For islam undertrykker ikke kvinner, det er mennesker som undertrykker. Mennesker som ikke vil lytte til det jeg har å si.

For islam undertrykker ikke kvinner, det er mennesker som undertrykker

Hvor mange ganger skal vi snakke om det jeg har på meg? Jeg lurer på hvorfor hijab er så provoserende. For meg er det en krone jeg bærer med stolthet.

Min religion lærer meg at min mor kommer før min far tre ganger. Min profet sa: «Den som er best blant dere, er den som er best mot deres koner».

Hva med de kristne?

Jeg er mektig lei av å bli satt i bås som offer. De eneste undertrykkerne er mennesker som velger å vende kinnet til når muslimske jenter skriker av full hals: Min hijab, min frihet.

De eneste som tar rettighetene fra oss, er de trangsynte menneskene. Det er disse som må bli holdt ansvarlige for undertrykkingen.

Våre fedre, brødre og menn (for dem som er gift), er uskyldige i det de blir beskyldt for

Våre fedre, brødre og menn (for dem som er gift), er uskyldige i det de blir beskyldt for. Det er ingen som sier at det ikke finnes en håndfull som bruker hijab mot sin vilje.

Men skal vi begynne å snakke om tvang? Hva med de ekstreme, kristne miljøene? Eller er ikke de kristne ungdommene også verdt å «redde»?


Mer om tematikken?

Mange unge jenter har skrevet til oss om skam og ære den siste tiden.


Du kan også møte de skamløse i podkast

— Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D. Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her: